Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värdefull våtmark sargades svårt av skogsmaskiner

/
 • De djupa spåren riskerar att dränera         en av Sveriges värdefullaste myrmarker vid Svartsjöarna utanför Östersund. Foto: LänsstyrelsenSkogsområdet där avverkningen har skett i vinter ligger nära Bjärme på högplatån där även Svartsjöarna ligger.

Företaget Skogssällskapet har orsakat grova skador på en av Sveriges värdefullaste myrar strax utanför Östersund. Skogsstyrelsen ville stoppa avverkningen men företaget valde att fortsätta.

Annons

Länsstyrelsens naturvårdshandläggare, Per-Olof Nystrand, har varit på plats vid Svartsjöarna utanför Östersund och besiktat skadorna efter vinterns avverkningar.

Vintervägarna som dragits fram har inte varit tillräckligt preparerade och de tunga fordon som använts för att ta fram timret har orsakat djupa spår i myrmarken.

– Det har blivit så djupa körspår att de i praktiken fungerar som en dikning med dränerande effekt, säger han och menar att Skogssällskapet har tagit mycket liten hänsyn till den känsliga naturen.

Myrmarksområdet kring Svartsjöarna hör till Sveriges värdefullaste och har mycket höga naturvärden.

Även om den känsliga våtmarken redan har fått skador som inte går att reparera så anser Per-Olof Nystrand att man måste försöka återställa det som går.

Han berättar att samma myrmarker drabbades av liknande körskador för några år sedan och är kritisk till att ansvariga kan komma undan med den här typen av förstörelse av naturen.

– Det kan vara så att man helt enkelt struntar i att det blir skador, säger han.

Länsstyrelsen har meddelat skadorna till Skogsstyrelsen som är den myndighet som ska se till att skogsvårdslagen följs.

I lagen står att hänsyn ska tas till de föreskrifter som gäller för naturvården, bland annat när skogsbilvägar dras fram.

– Vi måste ta kontakt med entreprenören som gjort det här och se till att de åtgärdar skadorna. Men vilka åtgärder det blir vet jag inte i dagsläget, säger Anna Westerlund som är skogskonsulent på Skogsstyrelsen.

Hon berättar att hon tog kontakt med Skogssällskapet strax innan de skulle påbörja avverkningen.

– När jag kontaktade ombudet så var han ganska nonchalant och tyckte att anmälningstiden nästan hade gått ut och att de inte kunde avbryta avverkningsplanerna så sent.

Trots att det handlar om stora skador i känslig natur så är det ingen större risk att de ansvariga fälls för något brott.

– Jag tror inte man kan vänta sig att vi kan gå till rättsliga åtgärder med det här, säger Anna Westerlund och menar att skogsvårdslagen är alldeles för tandlös.

– Jag tycker att lagen borde vara hårdare när det gäller just den här biten.

– Vi har väldigt dåliga verktyg för att se till att lagen efterlevs, konstaterar hon.

Mer läsning

Annons