Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varannan tonåring konfirmeras

/
  • Allt fler unga väljer att göra som de här som konfirmerades i Frösö kyrka 1999.

Allt större andel av de unga jämtarna väljer att konfirmera sig.

Annons

I Jämtlands län valde 870 ungdomar, eller över 54 procentenheter av de kyrkotillhöriga 15-åringarna att konfirmera sig förra året. Det är en ökning med nästan tre procentenheter jämfört med året innan. I hela Sverige konfirmerades drygt 41 procent av de kyrkotillhöriga 15-åringarna under förra året.
Från stiftets sida dras slutsatsen att ökningen beror på att församlingarna satsat på att förbättra kvaliteten på konfirmandverksamheten, bland annat har fler unga konfirmandledare utbildats.
– De unga konfirmandledarna är ett komplement till vuxna konfirmandledare i samtal kring livsfrågor. Om Svenska kyrkan ska vara trovärdig i sitt konfirmandarbete med tonåringar, så behöver vi just tonåringar till vår hjälp, säger Britt-Marie Frisell, konfirmandkonsulent i Härnösands stift.
Den enkät som gjordes bland konfirmander i Jämtland och Västernorrland 2008 och som presenterades tidigare i vår visar att många uppskattar tiden som konfirmand. Över 80 procent av de som svarade på enkäten tyckte att konfirmandtiden hade varit rolig. 

Mer läsning

Annons