Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varannan svensk rädd för att möta björn i skogen

På 80-talet var svensken mest rädd för älgen. I dag är det ett annat djur som skrämmer i skogarna.

– Nästan varannan svensk är rädd för att möta en björn i naturen, säger Göran Ericsson, professor, Sveriges lantbruksuniversitet.

Annons

Endast var tionde svensk är rädd för att möta på en älg ute i naturen. Och den siffran har knappt ändrats sedan 80-talet. Det visar en ny rapport från SLU om svenskars rädsla för stora rovdjur, älg och vildsvin.

– Det som är intressant är att det har aldrig varit så många vilda djur i Sverige, säger Göran Ericsson om rapporten.

Men med större förekomst av vilda djur har även rädslan hos människor ökat. Och björnen är det djur som svenskar räds mest.

Rädslan för rovdjur är som störst i rovdjurslänen. I Jämtlands län är rädslan för vargar lägre än rikssnittet medan hela 60 procent är rädda för björnar. Men björnen skrämmer även stockholmarna. Trots att Stockholms län helt saknar förekomst av björnar uppger 46 procent att de är rädda när de ger sig ut i naturen.

– Jag hade förväntat mig en större skillnad mellan storstad och de områden där rovdjuren finns, säger Göran Ericsson.

Andra vilda djur som toppar listan är vildsvin och vargar. Men enligt undersökningen är fler svenskar rädda för ormar än vargar. Svenskar accepterar även jakt på vilda djur för att minska risken att rovdjur kommer in i tätbefolkade områden, förhindra att tamdjur tas och för att minska folks rädsla.

– Det finns en klar acceptans i hela landet att jaga rovdjuren när de skapar problem för oss människor, säger Göran Ericsson.

Nu ska SLU titta vidare på kopplingen mellan förekomst av björn och rädsla. Och miljöpsykologerna kommer att undersöka själva begreppet rädsla.

Mer läsning

Annons