Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var tionde 4-åring i länet överviktig eller fet

/
  • Av barn födda 2004 har 11,4 procent övervikt och 2,2 procent klassas som feta. Nu vill barnhälsoöverläkaren Per Hedman vända utvecklingen. ”Sjuk- och hälsovården klarar inte ensam att lösa problemen med övervikt och fetma hos barn”, säger han.
Foto: Ulrika Andersson
  • ”Sjuk- och hälsovården klarar inte ensam att lösa problemen med övervikt och fetma hos barn”, säger barnhälsovårdsöverläkare Per Hedman.
Foto: Ulrika Andersson

Mer än vart tionde barn i Jämtland, som är födda 2004, klassas som över­viktiga eller rent av feta. Det visar en sammanställning från 2008 som föräldra- och barnhälsan i Östersund har gjort.

Annons

Men nu syns en tendens till minskning, i varje fall hos länets fyraåringar. Ändå måste mycket krut läggas på att hitta och utveckla metoder för att hjälpa barn och ungdomar som drabbats av problematiken.

Det menar Per Hedman, barnhälsovårdsöverläkare i Jämtlands län, som säger att detta inte är en uppgift bara för hälso- och sjukvården.

– Nu bjuder vi in andra aktörer eftersom vi inte klarar av att lösa problemen själva, det är ett gemensamt ansvar.

Matbutikerna kanske inte behöver ha godiset framme vid kassan och idrottsföreningarna kanske borde satsa på idrott för alla, är några förslag.

– När det byggs vägar måste det till bra cykelbanor, i dag cyklar vi mer än någonsin i varje fall i Östersund. Här måste alla engagera sig, förutom föräldrar, förskolor, skolor, affärer, idrottsföreningar och samhällsplanerare, säger han.

Det som oroar är att det har skett en explosion av antalet överviktiga och feta. Siffrorna har fördubblats bland barn och det fortsätter sedan upp i ungdomsåren och som vuxna.

Är övervikt och fetma ett klassymtom?

– Vi kan se på de välsituerade ställena i Stockholm, Östermalm, där är vi nere på kanske fem procent övervikt/fetma. Tittar vi på de lågutbildade i lågköpkraftsområdena ligger de gräsligt högt. Men de måste äta för mycket också, mer än de gör av med.

Per Hedman säger att det är en jämlikhetsfråga, ta rökning så slutar de välutbildade först. När det gäller alkohol dricker de välutbildade på ett annat sätt.

– På det sättet är det en klassfråga, det är som allergi att vi har olika sårbarhetsfaktorer med oss i livet. En del har lättare att lägga på hullet än andra. Har man då den känsligheten och råkar bo på ett område i glesbygd, då finns det en risk.

– Jag jobbar förebyggande, mitt jobb är att se till att de inte blir tjocka. Men de stackarna som dragit på sig den här sjukdomen, måste vi hjälpa. Här har vi dåliga metoder fortfarande.

– Alla som har övervikt har säkert försökt ändra på sig, men kanske kan vi jobba ihop för att lösa frestelserna. Där kan marknadskrafterna hjälpa till.

Mer läsning

Annons