Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var sjätte behöver bidrag för att klara sig

/

Ungefär var sjätte person i länet, i åldern 20-64 år, försörjdes med sociala ersättningar och bidrag under 2011.

Annons

Det handlar om att i Jämtlands län så var andelen så kallade helårsekvivalenter 17,4 procent.

Det är ändå en minskning enligt Statistiska Centralbyrån, SCB, som har tagit fram siffrorna och använder begreppet helårsekvivalenter i samband med redovisningen.

Statistiken fångar upp personer som får sjukpenning, sjuk- och aktivitetsersättning (tidigare kallat förtidspension), ersättning vid arbetslöshet och ekonomiskt bistånd.

Med helårsekvivalenter avses det antal individer som skulle kunna försörjas under ett helt år med full ersättning. Exempelvis blir två personer, som varit heltidsarbetslösa ett halvår var, tillsammans en helårsekvivalent.

Den bild som framträder från förra året är att antalet helårspersoner som försörjs med sociala ersättningar och bidrag minskade med cirka sju procent i landet jämfört med året innan.

Enligt SCB minskar framför allt antalet arbetslösa och antalet med sjuk- och aktivitetsersättning. Däremot ökar de med sjukpenning, efter att ha minskat varje år sedan 2002.

Av befolkningen, 20-64 år, är andelen som försörjs med sociala ersättningar och bidrag lägst i Stockholms län på 11,1 procent och högst i Gävleborgs län på 18,4 procent.

Av de nya siffrorna framgår också att mellan 2010 och 2011 så har antalet helårsekvivalenter minskat i samtliga län men olika mycket.

Mer läsning

Annons