Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var fjärde länsbo har fått influensavaccin

Nu ska mer än var fjärde länsbo ha fått vaccin mot svininfluensa.

Annons

I tisdags hade länet fått totalt 37 000 doser vaccin. Och i stort sett allt vaccin ska ha gått åt, enligt Sara Nilsson, informationsstrateg på Jämtlands läns landsting. Det innebär att mer än var fjärde invånare i länet har fått vaccin.

Ungefär 100 länsbor har genom test visat sig ha svininfluensa och ungefär tio influensapatienter vårdas på sjukhus. Två av dessa patienter får respiratorvård på intensivvårdsavdelningen. Dessa två patienter tillhör båda någon av de medicinska riskgrupperna.

Dagligen kommer det patienter med influensasymptom till akutmottagningen. Detta innebär en ökad arbetsbelastning på akuten och för att förebygga en anstormning av influensapatienter håller landstingets vaccinationslinje via telefon öppet dagtid under helgen.

Vården är förberedd på att influensaepidemin kan leda till en stor belastning och i så fall kan planerade besök och behandlingar inom vårdgarantin bli tvungna att ställas in. I torsdags kom besked från Läkemedelsverket om att även små barn, det vill säga barn som är mellan sex månader och tre år ska vaccineras.

– Det planerar vi för nu, men det kommer inte att bli aktuellt i dagsläget utan vi siktar på att göra det vecka 48. Vi måste reda ut vad det kan innebära. Det krävs planering och vi vill göra det på tryggaste säkra sätt. Det handlar till exempel om att det är svårt att veta med små barn om de har äggallergi, säger Sara Nilsson.

Kan det innebära att allmänheten får vänta ytterligare tid innan det blir deras tur att vaccinera?

– Som det är nu, tror vi att vi ska kunna börja med allmänheten vecka 49 som vi har planerat, säger Sara Nilsson.

Efter vaccineringen tar det ungefär två veckor innan kroppen hunnit bilda antikroppar och den vaccinerade har skydd mot influensan.

Mer läsning

Annons