Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var fjärde kvinna vågar inte gå ut ensam

/
  • Var fjärde kvinna i länet vågar inte gå ut ensam på grund av rädsla eller oro, det visar en ny rapport som jämför folkhälsa i landets alla kommuner och landsting. Foto: SCANPIX
  • Grafik: Kjell Nilsson-Mäki
  • ”Nu vi måste samla ihop alla krafter för att förbättra resultaten och därmed bidra till friskare och aktivare jämtlänningar”, säger Ronny Weylandt, chef för Kompetenscentrum för livsstilsfrågor på landstinget i Jämtland.  Foto: Håkan Luthman

Var fjärde kvinna i länet vågar inte gå ut ensam på grund av rädsla eller oro. Det visar den första rapporten som jämför folkhälsa i landets alla kommuner och landsting.

Annons

Samma rapport visar också att en av tio män inte heller vågar gå ut ensam.

– Ändå ligger kvinnorna i länet ganska bra till jämfört med riket, säger Ronny Weylandt, chef för Kompetenscentrum för livsstilsfrågor på landstinget i Jämtland.

– Men det finns ett par alarmerande resultat som är generella. Det ena är trygghetsfrågan därför att den slår på en del andra saker som fysisk aktivitet liksom möjligheten att våga sig ut och umgås med folk. Kvinnor är som sagt oftast värre utsatta.

– Uppenbarligen har tjejerna i Jämtland det lite bättre, upplever jag det som. Men när var fjärde kvinna säger att de inte vågar gå ut ensam är det en viktig signal.

Rapporten, Öppna jämförelser folkhälsa, visar på både likheter och olikheter mellan kommuner och mellan landsting.

Allra sämst i vårt län mår de som bor i Bräcke kommun, bäst mår invånarna i Östersunds kommun.

Det är stora skillnader när det gäller levnadsvanor som fysisk aktivitet och konsumtion av frukt och grönt. Stora skillnader finns mellan landsting i rapporterade klamydiafall bland unga samt när det gäller rökande blivande mammor.

Tittar man till andelen jämtar och härjedalingar som äter frukt och grönt minst fem gånger per dag så ligger vi riktigt risigt till. Samtliga kommuner, utom Ragunda och Östersund, ligger bland de sämsta i landet.

Här visar länssiffrorna att endast 2,5 procent av länets män och 12 procent av kvinnorna uppfyller kvoten av frukt och grönt.

Ronny Weylandt menar att det är ett område som de måste kika extra mycket på. Men han nämner även fallskadorna, där det pågår ett arbete inom Östersunds kommun, liksom hur folk i länet mår rent psykiskt.

– Ser man till de vuxna mår de ganska bra rent psykiskt, men ser vi till ungdomarna mår de sämre jämfört med riket, säger han.

– Nu måste vi, med utgångspunkt av resultatet, sätta oss ner tillsammans i länet och titta på hur vi ska samla ihop alla krafter för att förbättra resultaten och därmed bidra till friskare och aktivare jämtlänningar.

Han vill ändå peka på några goda resultat. Länet ligger bra till vad gäller den låga andelen rökande blivande mammor.

– Mätningarna bygger egentligen på 2006 års siffror, vi har gjort en del andra mätningar för exempelvis tobak. Tittar vi på rökning med siffror från 2008 kan vi se att rökningen går ner.

– Om vi då väger in snus, då blir det inte lika bra resultat. Däremot kan man säga att det inte är alla som slutar att röka som börjar snusa i stället.

Han pekar på att snusningen är koncentrerad till Norrlandslänen, men där har det ändrat sig så länet kommer inte att sticka ut lika mycket. Statistik framtagen av Livsstilsenheten på landstinget visar att länsborna röker allt mindre. År 2003 rökte 19,3 procent av länets kvinnor dagligen, 2006 var siffran 15,1 procent för att 2008 ligga på 14 procent.

För män var siffran 13,7 procent 2003, 11,3 procent 2006 för att ligga på 10 procent 2008.

Mer läsning

Annons