Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var femte plats på Mittuniversitetet står tom

En av fem studentplatser står tomma på Mittuniversitetet. Och universitetet går miste om närmare 25 miljoner kronor i utebliven statlig ersättning.

Annons
I princip samtliga högskolor och universitet har tomma platser i sina utbildningar. Bara i år beräknas det finnas tomma platser som motsvarar 1,1 miljard kronor i ersättning som lärosätena inte kan komma att ta del av.
För Mittuniversitetets del handlar det om en förlorad intäkt på 25 miljoner kronor per år. "Det stämmer att Mittuniversitetet och många andra lärosäten inte fullt ut kan utnyttja de takbelopp som regeringen har fastställt", skriver Mittuniversitetets rektor, Anders Söderholm, i ett brev till samtliga riksdagsledamöter.
"En orsak till detta är den hårda begränsning som regeringen fastställt för vissa utbildningsområden, till exempel den konstnärliga, när det gäller hur många studenter som lärosätena får betalt för att utbilda", fortsätter han.
Bakgrunden till brevet är en skriftlig fråga som riksdagsledamoten Mats Gerdau, m, ställd till högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg, fp.
Han anser att det råder "obalans i systemet" med många tomma platser på vissa högskolor och hårt söktryck på andra. Och han tycker att det vore en idé att omfördela de cirka 900 miljoner som slutligen faller tillbaka till staten till de skolor som har högt söktryck.
Anders Söderholm är tydlig när han förklarar vad det outnyttjade takbeloppet får för konsekvenser:
"För mittuniversitetet innebär detta system att vi inte fullt ut får betalt när vi tar in fler studenter på några av våra mest attraktiva utbildningar inom media och design. År 2007 medgav statsmakterna till exempel ersättning för 65 helårsstudenter inom utbildningsområdet design", säger Anders Söderholm som vidare vill att riksdag och regering ser till att takbeloppets användning ska synas i sömmarna när anslaget till lärosätena ska ses över.

Mer läsning

Annons