Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var femte man i länet är nykterist

Stockholmarna dricker mest alkohol i landet. Länsborna ska dock, enligt en färsk undersökning, vara tämligen blygsamma med spriten. En av tre kvinnor i länet är till exempel nykterist och länsborna ligger under rikssnittet vad gäller alkoholkonsumtion.

Annons

20 procent av männen i Jämtlands län är nykterister och nästan 29 procent av kvinnorna nobbar nubben.

Det visar en färsk rapport om svenska folkets alkoholvanor från Stockholms universitet.

Faktum är att såväl männen som kvinnorna i länet är ganska blygsamma vad gäller intag av alkohol överhuvudtaget om man jämför med de övriga 21 länen i landet.

Detta visar en omfattande rapport som Stockholms universitet har presenterat, ”Tal om alkohol 2010”.

Totalt 90 000 svenskar (cirka 1400 Jämtar) har mellan åren 2005 och 2009 telefonintervjuats och har bland annat fått svara på frågor om hur de skaffar alkohol och om sina alkoholvanor.

Enligt undersökningen dricker männen i länet nästan minst i landet – ungefär fyra deciliter ren alkohol i månaden vilket kan jämföras med ”stordrickarna” i sammanhanget, stockholmarna, som dricker 5,5 deciliter och mest i landet

Kvinnorna i länet dricker 1,7 deciliter, även det långt ner på länslistan i landet. Stockholmskvinnorna toppar även här med 2,7 deciliter ren alkohol.

• Var femte man och var tredje kvinna i Jämtland är nykterist. Kan det stämma?

– Nykterist i det här fallet är definierat att man inte har druckit någonting under de senaste 30 dagarna. Det är inte riktigt den vanliga nykteristdefinitionen och gör att man får fler nykterister i en sådan här rapport. Den normala definitionen av nykterist i sådana här rapporter är tolv månader, säger Mats Ramstedt, alkoholforskare på Stockholms universitet.

Det som sticker ut i den här undersökningen, enligt Mats Ramstedt, är att fler och fler ungdomar avstår från alkoholen.

– Vi ser att det sker en ökning av andelen som inte dricker alls, framförallt i de yngre åldersgrupperna. Det har man i och för sig sett bland niondeklassare, att det har varit en stark trend mot att fler inte dricker överhuvudtaget.

– Men jag tror inte att folk som dricker, dricker mindre utan i första hand att det är fler som inte dricker alls.

Mer ur rapporten:

”År 2010 var alkoholkonsumtionen i Sverige 13 procent lägre än toppåret 2004. Nedgången beror främst på att införsel och smuggling har minskat och sker samtidigt som Systembolaget ökar sin försäljning. Mycket tyder på att konsumtionen främst minskat bland yngre personer medan inga tecken på minskad konsumtion finns bland äldre”.

Mer läsning

Annons