Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var femte länsbo är skyldig mer än vad de äger

/
  • Var femte länsbo har större skulder än tillgångar. Magnus Holmberg, privatrådgivare på Swedbank i Östersund, tror att det kan bli ett problem i framtiden. ”Risken är att allt fler inte kommer att klara av att betala sina skulder”, säger han.  Foto: Håkan Luthman

Var femte länsbo har större skulder än tillgångar. Flest skuldsatta finns i Bräcke kommun, där 22 procent av invånarna har lån som är större än värdet av allt de äger. Det visar statistik från Statistiska centralbyrån, SCB.

Annons

Var femte länsbo skulle inte ha råd att betala sina skulder även om de säljer allt de äger.

Bräckeborna finns med i toppen av listan över kommuner som har flest skuldsatta i hela Sverige.

Magnus Holmberg, privatrådgivare på Swedbank i Östersund, tror att det på sikt kan bli ett problem att många länsbor har större skulder än tillgångar.

– Visserligen är räntorna låga nu men de kommer att gå upp igen. Det kan innebära att det blir svårt för många att betala sina skulder. Vi uppmanar nu människor att sätta undan pengar till framtiden, säger han.

Swedbank har alltid tydliga riktlinjer och kalkyler som de använder sig av innan de beviljar ett lån. Syftet är att deras kunder inte ska låna mer än de klarar av att betala tillbaka.

– Vi räknar till exempel alltid på att räntan kan gå upp till åtta procent och att den som lånar ändå ska klara av att amortera, säger Magnus Holmberg.

Den som vill låna måste ha en fast inkomst och får inte ha några betalningsanmärkningar. Banken undersöker också om personen redan har lån och använder ett schablonbelopp när de räknar ut hur mycket låntagaren behöver för att leva varje månad. Magnus Holmberg tycker att det är viktigt att bankerna har hårda regler när det gäller lån.

– Vi gör det för våra kunder. Bankerna kanske till och med måste strama åt ytterligare, säger han.

Det är alltid svårt att förutse vad som händer i framtiden för den som har tagit ett lån.

– Har du ett fast jobb i dag kan du bli sjuk om ett halvår eller kanske förlora jobbet. Det är väldigt osäkra tider, säger Magnus Holmberg.

Han tror att den låga räntan lockar fler att låna, men banken har alltid med i sina beräkningar att räntan kan gå upp och att det låntagaren köper kan sjunka i värde.

– Det ligger ett stort ansvar hos bankerna och det är svårt. Vi kan aldrig se i en kristallkula hur mycket räntorna stiger eller hur mycket ett hus sjunker i värde.

Att skulderna är större än tillgångarna hos många länsbor kan till exempel bero på att huset har sjunkit i värde. Swedbank brukar ta hjälp av Fastighetsbyrån när de värderar ett hus som en kund vill låna till.

– Men det är svårt att värdera så nära sanningen som möjligt. Om det är flera intresserade kan också priset bli betydligt högre än utgångspriset, säger Magnus Holmberg.

Mer läsning

Annons