Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vapenhandlare i länet får besök av polisen

För något år sedan uppdagades att polisen runt om i landet slarvade med inspektion av vapenhandlare. Sedan dess har reglerna för tillsynen stramats upp.

Annons

I länet ska alla vapenhandlare besökas under året och inspektionsrundan har nyligen påbörjats.

Jan Andersson är ansvarig för arbetet med inspektionerna inom polismyndigheten i Jämtlands län.

Så här långt har handlare i Östersunds kommun och halva Strömsunds kommun fått påhälsning av den grupp som sköter kontrollerna.

– Generellt sköter man sig bra, men det är mycket för handlarna att hålla reda på. Vi tittar på förvaring, att handel verkligen bedrivs och att det sköts rätt utifrån det tillstånd handlaren har, säger Jan Andersson.

Beroende på tillståndet handlaren har är det olika regler som gäller för till exempel vapenskåp och larm. Polisen tittar också på transaktioner av vapen och affärsmässigheten.

– Varje handlare registrerar köp och försäljning, alla transaktioner av vapen som görs. Och vi ska kolla att det går ihop med antalet vapen som finns hos handlaren, säger Jan Andersson.

Affärsmässigheten handlar bland annat om att det ska ske försäljning av en viss kvantitet.

Det finns vapenhandlare i var och en av länets åtta kommuner.

– Sammanlagt handlar det om 20 handlare, men jag vet att några har planer på att avveckla, säger Jan Andersson.

Många bedriver handel i sina bostäder.

– Det är vanligare i län som Jämtland där orterna är små och det är glest befolkat. Då lönar det sig inte att hyra en lokal och det blir mer som en hobby, säger Jan Andersson.

Rikspolisstyrelsen har genomfört inspektioner av hur landets polismyndigheter kontrollerar hur vapenhandlarna sköter verksamheten.

Då uppdagades en hel del brister, så också hos polisen i länet.

– Vi har fått prioritera om. Nu är vi en grupp på fyra personer som arbetar aktivt med det här. Det tar en hel del tid, ett besök tar i princip en dag. När vi gjort ett varv har nog det här året gått, säger Jan Andersson.

Rikspolisstyrelsens uppstramning av kontrollerna har bland annat fört med sig att polismyndigheterna ska lämna in rapporter om tillsynsarbetet i mars varje år.

Mer läsning

Annons