Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänstern ställer ultimatum – annars spräcks samarbetet

Ytterligare privatisering av äldreomsorgen hotar att spräcka samarbetet mellan de styrande i Östersunds kommun. Efter gårdagens partimöte ställer Vänsterpartiet ultimatum till sina regeringskamrater.
– Lägger man fram ett förslag så kliver vi av, säger Stefan Konradsson, Vänsterpartiets starke man i kommunen.

Annons

Efter valet 1998 kom Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Östersund överens om att samarbeta politiskt i kommunen. De tre partierna enades om en gemensam inställning i ett antal viktiga frågor. En del i den ömsesidiga visionen handlade om hur stor andel av kommunens äldreomsorg som får drivas i privat regi. I den överenskommelse som gäller i dag står: ”Ingen ytterligare konkurrensutsättning ska ske inom äldreomsorgen.”

Vård- och omsorgsnämnden i Östersunds kommun måste spara 35 miljoner kronor de närmaste två åren. Ett sparförslag har varit att privatisera delar av kommunens handikappomsorg. Ett annat förslag som diskuterats har varit en ökad privatisering av hemtjänsten. De båda alternativen har ställts mot varandra.

Vård- och omsorgsnämndens ordförande, Katarina Nyberg Finn (S) säger att en privatisering av hemtjänsten skulle vara lättare att genomföra eftersom en del av hemtjänsten redan i dag drivs i privat regi. Dessutom konstaterar hon att 10 procents hemtjänstverksamhet motsvarar 20 procents handikappomsorg om man ser till besparingseffekten.

Men några vänsterpartister har ansett att överenskommelsen ska följas även om det ekonomiska läget är kärvt.

– Finns det något sätt att provocera en vänsterpartist så är det att föreslå ytterligare privatiseringar, säger Stefan Konradsson (V).

I går kväll träffades den lokala partiledningen i partilokalen på Brunnsgränd. De var där för att ta ställning till om förslaget från miljöpartiet och socialdemokraterna om mer privatisering av äldreomsorgen ska fälla det rödgröna samarbetet.

Länstidningen pratade med Stefan Konradsson efter mötet. Han försöker tona ner motsättningarna mellan de tre regeringspartierna.

– För det första så har det inte lagts något förslag än. Det har ställts en fråga till oss om hur vi ser på en ändring. Sedan så kliver vi ju inte av något samarbete ikväll. Vi vill gärna fortsätta. Det har fungerat bra hittills.

Samtidigt ger Stefan Konradsson sina regeringskollegor ett ultimatum.

– Lägger man (Socialdemokraterna och Miljöpartiet, reds anm) fram ett förslag så kliver vi av samarbetet, säger han.

Om man inte ska privatisera hur ska man då lösa besparingarna?

– Man måste titta på den egna verksamheten och se varför den är 40-60 procent dyrare. Sedan är vi öppna för att prata skattehöjningar. En skattehöjning med tio öre skulle innebära tio miljoner kronor. Jag tror Östersunds kommuninnevånare har förståelse för att det behövs i sådana här tider.

Katarina Nyberg Finn, socialdemokratisk ordförande i vård- och omsorgsnämnden kommenterar Vänsterpartiets ultimatum så här:

– Jag har förståelse för vänsterpartiet och att de har sina principer. Men jag hade hoppats på att de hade markerat det på något sätt men ändå gått vidare. Det är synd att ord på papper ska få komma i vägen.

Mer läsning

Annons