Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänstern i Jämtland: Nej till uranbrytning

Vänsterpartiet i Jämtland valde ny styrelse under helgen. Jörgen Blom, Krokom blir ny ordförande, och samtidigt passar partiet på att säga enhetligt nej till uranbrytning i länet.

Annons

Vänsterpartiet i Jämtlands län antog under helgens årsmöte i Östersund ett flertal uttalanden med koppling till länet.

Dels vill vänstern utveckla förädlingsindustrin i länet. ”…främst från skogen, samt att åtminstone utveckla bra och långsiktigt hållbara ersättningssystem för den energiproduktion som sker i våra vattendrag och på våra berg. Vi ska inte upprepa de misstag man gjorde vid vattenkraftsutbyggnaden, där storbolagens vinster försvinner från Jämtlands län, medan våra vatten exploaterats”, skriver partiet i ett pressmeddelande.

Dessutom tar partiet kraftigt avstånd från all eventuell framtida uranbrytning i länet:

”Rent vatten och ren natur är i dag ett av våra största utvecklingsområden för framtiden. Vi behöver inte blicka långt ut över vår värld för att se att vatten och land är bristvaror. De ger samtidigt våra kommande generationer arbete och en attraktiv livsmiljö för framtiden. Att mot den bakgrunden överväga en storskalig brytning av uran som förstör våra landområden och förorenar vårt vatten, känns väldigt kortsiktigt”.

Mer läsning

Annons