Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vansinne att det här köket ska stå tomt”

/
  • ”Helt vansinnigt att ett så fint kök ska stå helt oanvänt”, tycker Christer Johansson på Frösö PRO. Foto: Jan Andersson
  • I snart ett år har köket på Västerviks servicehem stått helt oanvänt. Köket genomgick en omfattande renovering för flera hundra tusen kronor i början av 2000-talet.
  • ”Ta pengar av militären och satsa på äldrevården”, tycker före detta officeren Christer Johansson, Frösö PRO.
  • Alla redskap finns kvar och väntar på att användas.

– Vilket vansinne att låta stora fina kök stå helt oanvända på våra äldreboenden. Det måste vara bättre för de äldre att få mat som är lagad där de bor. Fattas det pengar kan vi ta av det militära.

Annons

Christer Johansson, Frösö PRO, skräder inte orden. Han är rejält upprörd över att många äldreboenden i länet har fina kök som står helt oanvända.

– Maten som de äldre får genom något storkök, som levererar allt i plastbyttor kan inte vara bra för de äldre, säger han. Det innebär ofta att pensionärerna äter för lite eftersom maten de får oftast inte smakar något.

Christer Johansson säger också att politikerna lurar sig själva när de tror att det blir billigare att laga mat i storkök i stället för de befintliga köken.

– Får de äldre smaklös mat som kanske inte innehåller den näring den borde, då blir de sjukare och de kostar samhället mer pengar i förlängningen.

Vi träffas i köket i Västerviks servicehem som ser skinande blankt och fräscht ut.

– Det här köket har stått helt tomt nästan ett år nu, säger han. Samtidigt får de inneboende här maten från Soliden matproduktion. Hur smart är det egentligen, undrar han.

Köket i Västervik genomgick en omfattande renovering i början av 2000-talet, för flera hundra tusen. Nu står det tyst och öde.

– Anställ personal och öppna köken igen, det borde vara ett krav från de äldre, men tyvärr så lyssnar ingen på dem.

Före detta officeren Christer Johansson har ett förslag hur man ska finansiera det hela.

– Om man tar hälften av de militära utgifterna, det skulle innebära cirka 20 miljarder, som är de pengar som slösas bort på övningar och onödiga inköp varje år, då skulle vi kunna lägga de slantarna på äldrevården, skolor och barnavård, säger han.

– Tänk vad bra vi skulle kunna ordna för våra äldre som byggt upp det här landet om vi hade de pengarna.

Assistenten Kerstin Hedström på Västervik håller med Christer Johansson.

– Visst skulle det vara bättre om vi fick använda vårt kök igen, säger hon.

Mer läsning

Annons