Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välja utbildning till gymnasiet tungt beslut för många elever

/
  • Att välja till gymnasiet efter 9:an är aktuellt för Maja Mixter, Lina Wilhelmsson och Linnea Hjulström som besökte öppet hus på Palmcrantzskolan i går.  Foto: Henrik Flygare
  • Sven-Erik Jonsson, lärare på verkstadsprogrammet, fick många besök med elever som ville få en uppfattning om hur utbildningen ser ut.
  • Med sikte på att bli möbelsnickare efter gymnasiet. Simon Olsson, Jonatan Eriksson, Jonas Edler och Adam Karlsson rekommenderar utbildningen som är inriktad på träteknik. I fräsmaskinen på bilden rundas några skarpa kanter av.
  • Antony Genborg visade hur det går till att fräsa nyckelringar i den här maskinen på verkstadsprogrammet på Palmcrantzskolan.

Elever i 9:orna sökte sig till öppet hus på Wargentinsskolan och Palmcrantz i går för att försöka få grepp om de utbildningar som kan vara intressanta att söka till.

Annons
– Jag vill in på en teaterlinje, säger Linnea Hjulström.
– Bygg eller bild vore intressant, enligt Maja Mixter.
– Vet inte, säger deras kompis Lina Wilhelmsson.
Tjejerna går på Cederbergsskolan i Föllinge och försökte i går bilda sig en uppfattning om livet efter 9:an och de val som ska göras framöver.
På Palmcrantzskolan var sporthallen tillfälligt omvandlat till marknadstorg för olika program. Blivande gymnasieelever kunde fråga ut elever som redan studerar på skolan om deras intryck av programmen.
Verkstadsutbildningar och andra yrkesinriktade program har tidigare haft det kärvt med sökande men på senare år har intresset svängt, sedan branschen nått ut med information om goda möjligheter till jobb efteråt.
– Den här utbildningen har varit väldigt bra och ger jobb på en gång. Dessutom har jag behörighet att läsa vidare efter gymnasiet om jag känner för det senare, säger Antony Genborg som går andra året på verkstadsutbildningen.
– Det har varit bra handledning och bra lärare. Med de maskiner vi lär oss använda är det bara fantasin som sätter gränser för de möjligheter som finns, enligt Patrik Jacobsson som går samma program.
Några andra elever LT träffar som vill bli möbelsnickare ger samma bild av deras utbildning som är inriktad på träteknik.
Föreställningar om att verkstadsjobb bedrivs i mörka skitiga lokaler sitter till viss del kvar.
Men det börjar släppa nu när den tekniska nivån förändrat branschen i grunden, konstaterar läraren Sven-Erik Jonsson.
– De flesta på verkstadsutbildningen har fått jobb. Tredje året har eleverna praktik i 16 veckor på olika företag och många får jobb genom att visa vad de går för under den tiden, säger Sven-Erik Jonsson.

Mer läsning

Annons