Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våld och hot tvingar landstinget att låsa dörren

Landstinget tvingas låsa dörrarna för politikernas och tjänstemännens säkerhet. Våld och hot har nämligen ökat i hela landet, så även i vårt landsting.

Annons

Sveriges kommuner och landsting, SKL, har vid flera tillfällen uppmärksammat problemet och menar att detta är ett allvarligt problem både för den enskilda personen, för det politiska systemet och för hela demokratin. SKL har även efterlyst skärpt lagstiftning när det gäller hot och våld mot förtroendevalda.

Nu låser alltså landstinget i Jämtland dörrarna. Vill man träffa någon måste man anmäla sig i receptionen, få en bricka efter att ha skrivit in sig och vänta till den personen man söker kommer och hämtar vid dörren. Att det till och från är mycket hot mot landstingsledningen bekräftar landstingsrådet Robert Uitto, som inte vill berätta mot vem eller vilka hoten är riktade av hänsyn till de berördas familjer.

– Vi följer bara rekommendationerna som kommit från SKL, slår han fast, när det gäller de nya rutinerna vid besök hos landstinget.

På många ställen, om än kanske inte i Jämtland, sträcker sig hoten och våldet mot förtroendevalda även till hemmet, till jobbet och till barnens skola.

SKL menar att det politiska uppdraget måste ha en särställning i ett demokratiskt samhälle.

”, skriver SKL:s ordförande Anders Knape i en debattartikel.

Mer läsning

Annons