Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägverket kollar trafiken mellan Vallsundsbron och Målsta

Vägverket har startat arbetet med en förstudie om trafiksituationen utefter på vägsträckan från Vallsundsbron till Målsta. Problemen, trafikmängden, utvecklingen och möjliga åtgärder ska redovisas. I veckan hölls ett samrådsmöte med trafikanter och invånare.

Annons

– Vi har aldrig gått igenom trafiksituationen där ordentligt. Det absolut största problemet är hastigheterna, människor kör för fort i förhållande till hastighetsbegränsningarna och trafikmängden är stor. Det är många som vill göra något åt det, säger Kerstin Holmgren, projektledare.

Förstudien ska redovisa nuläget i form av en problembeskrivning med fakta om trafikmängden och hastighetsbegränsningarna, behoven av att transportera sig på vägen och förslag på åtgärder.

– Vi kommer inte att gå in på åtgärder i detaljnivå utan mer övergripande om vilka förbättringar som skulle kunna göras. Det kan ju handla om väldigt små åtgärder också som ger effekt.

Inom förstudien ska Vägverket också se närmare på en gammal plan som kommunen har men som de inte gått vidare med.

– Det handlar om förslag på en omdragning av vägen ovanför den nuvarande dragningen. Vi har aldrig riktigt tittat på det, säger Kerstin Holmgren.

Den stora expansionen på Annersia med ny bebyggelse samt Vallsundsbrons tillkomst ligger bakom det ökade trycket på trafiken. Det är också konstaterat att vägen är en stor pendlingsväg.

– Kärnan i det här är att vägen är en landsbygdsväg som inte är byggd för den trafikmängd som blivit efter att Vallsundsbron byggdes, säger hon.

– För att kunna göra något måste vägen finnas med i en vägplan, och det gör den inte idag. Det pågår ju samtidigt ett arbete med en ny vägtransportplan, men vi tycker ändå att det är angeläget att titta lite mer på den här sträckan, säger hon.

Förstudien ska vara klar för remiss i april i år.

Kerstin Holmgren tror också att förstudien kan komma till nytta för vägen och de boende i den motsatta riktningen, mot Marieby, som länge tryckt på både kommunen och Vägverket för att något måste göras för att förbättra trafiksäkerheten.

Mer läsning

Annons