Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vågmästare får inflytande i Östersunds församling

/

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan får fyra mandat i Östersunds församling och blir vågmästare. Vid förra valet fanns inte partiet representerat!

Annons

Foto: Henrik Flygare

Det preliminära resultatet visar att det är jämnt mellan de politiska blocken i Östersund, sedan S gått framåt och får 13 mandat.

Alliansen får 14 mandat i kyrkofullmäktige, sedan centern tappat fem mandat. Som nytt alliansparti i Östersund ingår KD med två mandat.

Det nya partiet får en vågmästarroll i Östersunds församling med fyra mandat. Partiets toppnamn på valsedeln är i tur och ordning: Ingrid Ringqvist, elevassistent, Haldo Jonsson, före detta polisinspektör, Ingrid Johansson och Gudrun Thurhagen.

Partiet vill att kyrkan vågar tala klarspråk i vårt samhälle och i världen. Det framhålls i handlingsprogrammet.

I Strömsund fördubblade S antalet mandat i det direktvalda kyrkorådet till sex stycken. Centern backade med till tre mandat och moderaterna får ett mandat där.

Det bli maktskifte i Svegsbygdens församling.

S går framåt med ett mandat medan Kyrkans väl förlorar ett mandat i kyrkofullmäktige.

Förändringen räcker för att makten ska skifta till fördel för S, som får 8 mandat, medan Kyrkans väl stannar på sju mandat i Sveg.

S fick drygt 52 procent av rösterna i Strömsund och valdeltagandet är 13 procent. I Östersund är siffran över valdeltagandet tio procent.

Stiftsfullmäktige i Härnösands stift kommer att representeras av Sverigedemokraterna som tar ett mandat i kyrkovalet.

Det står klart sedan den preliminära rösträkningen blivit klar. Centerpartiet tappar mest, minus sex mandat, och socialdemokraterna ökar mest i stiftet med tre mandat.

Med även Frimodig kyrka och Miljöpartister i Svenska kyrkan är det tre nya grupper som tar plats i Härnösands Stiftsfullmäktige, tillsammans med Sverigedemo- kraterna.

Mer läsning

Annons