Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våg av inbrott

/

Villainbrotten i länet har mer än fördubblats. Tjuvarna är noggranna, lämnar inga spår efter sig och polisen har lite att gå på i jakten efter de skyldiga. Jul- och nyårstid, som nu står för dörren, är dessutom en högtid för inbrott.

Annons

Mellan den första oktober och första december i fjol skedde 16 inbrott i länet. Under samma period i år har de skett 37 inbrott, berättar Kjell Wedin, Östersundspolisen.

– Tio av dessa har skett i Östersundsområdet, men det har varit inbrott överallt. I Gällö, Bräcke, Ytterhogdal, Sveg och Svenstavik, säger han.

Det ser lika illa ut med inbrottsstatistiken i närliggande län.

Tjuvarna är ute efter smycken och pengar.

– Det är bättre att bära smyckena på sig än att ha dem hemma. Man måste gömma undan smycken och pengar bättre inte ha det på uppenbara ställen i hemmet. Vi ser till exempel där det varit inbrott att man varit och lyft på kuddar i sängen, säger Kjell Wedin.

Av alla de senaste inbrotten så har inte polisen mycket att gå efter i sökandet efter gärningsmännen, i något enstaka fall har spår säkrats.

– De är noggranna och lämnar oftast inga spår. Vi behöver få in tips från allmänheten om man sett bilar eller människor man inte känner igen som rör sig i byn eller bostadsområdet. Det är inte bara nattetid som tjuvarna är i farten.

– Inbrotten sker också på eftermiddagarna när folk är på jobbet. Ofta kollar tjuvarna i telefonkatalogen och ringer hem till någon, när de inte får svar vet de att ingen är hemma, säger Kjell Wedin.

Några få inbrott som skett den senaste tiden har polisen lyckats reda ut, men i de flesta av fallen lyser misstänkta gärningsmän med sin frånvaro.

– Det är olika kategorier av människor det handlar om. Kringresande ligor, ungdomar hemmahörande i länet och missbrukare som finansierar sitt drogberoende, säger Kjell Wedin. I fjol runt jul- och nyår var det en större inbrottsvåg i länet.

– Vi måste förhindra att det blir så igen och allmänheten är polisens bästa spanare, säger Kjell Wedin.

Mer läsning

Annons