Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad gjorde du när du fick beskedet?

/
 • Karin Sundström, Frösön:– Jag var 13 år då. Jag minns bara att det var chockartat hemma på morgonen när jag gick upp. Jag tyckte det kändes som ett aprilskämt, ett konstigt och dåligt skämt.
 • Linda Henriksson, Östersund:– Jag minns det som igår. Jag var hos mormor och morfar och såg fram emot att se tecknat på Gómorron Sverige, men det var bara om honom. När jag berättade för mina föräldrar att Palme var död trodde de att jag hittade på.
 • Anders Lindberg, Frösön:– Jag hade gått och lagt mig och sov. Min kompis som kör taxi ringde mig precis när det hade hänt, han hade hört det på radion. Jag minns inte vad jag tänkte då. Jag tror jag somnade om.
 • Thomas Janson, Åre:– Jag bodde i San Francisco och tidskillnaden, 9 timmar, gjorde att fick vi beskedet före de flesta svenskar. Vi hade varit ute och ätit middag och slog på tv:n när vi kom hem. Det toppade nyheterna även där, på andra sidan jordklotet. Palme var verkligen världskänd.
 • Anna-Caren Sätherberg, S-ledare, Åre:– Jag hörde det på radion när jag kom hem från jobbet. Jag var 21 år och servitris på Tott hotell i Åre. Det kändes så hemskt för jag hade ju nyligen träffat honom. Pappa (Holger Sätherberg, då ordförande i Arbetarkommunen Östersund) hade tagit med Palme till Tott på lunch och då blev jag framdragen och pappa sade nåt i stil med: ”här är ditt största fans”.
 • Eivor Månsson, Östersund:– Jag fick reda på det på morgonen efter det hade hänt genom tv eller radio, jag minns inte riktigt. Jag tyckte det var fruktansvärt och tänkte vad är det som har hänt.
 • David Ekholm, Östersund:– Det var 1986. Jag vaknade och skulle se tecknat på Gómorron Sverige. Jag var sju år och hade sett fram emot att se det men det var inget tecknat då. Då tänkte jag vad är detta?
 • Lillian Jonsson, Timrå:– Jag minns att min man kom och ställde sig vid fotändan av sängen och sade ”Palme har blivit skjuten”. Det trodde man inte kunde hända i Sverige.
 • Lena Eriksson, Knivsta:– Jag och min man slog på tv:n och skulle titta på något morgonprogram, Go'morron Sverige var det säkert, när de talade om att Palme hade blivit skjuten.
 • Staffan Olofsson, Oviken:– Jag spelade i Sundsvall med Eldebros på en SSU-tillställning när de kom in och bröt dansen och talade om vad som hade hänt. Jag minns att vi skulle spela i Bräcke dagen efter, men det blev inställt. Han hade ju varit där bara några dagar innan det hände.

Tio kända och okända personer om vad de gjorde när de fick veta att Palme var mördad.

Annons

Mer läsning

Annons