Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(V)ill höja landstingsskatten med 50 öre

/

Västerpartiet i länet vill höja landstingsskatten med 50 öre att för att klara vården och slippa säga upp personal.

Dessutom behövs pengarna för att täcka underskottet för år 2013 som redan nu pekar på 80-90 miljoner kronor.

Annons

Ekonomin är minst sagt kärv för landstinget i Jämtland. Vänsterpartiet har tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet avvisat alla förslag som kommit om ytterligare nedskärningar i vården.

Nu anser Jörgen Blom, Vänsterpartiets distriktsordförande och landstingsrådet MonaLIsa Norrman, att det gäller att ta konsekvenserna av detta inför budget 2013 och 2014.

Att effektivisera vården, utan att behöva säga upp personal, kommer inte att vara tillräckligt och eftersom Vänsterpartiet inte kan acceptera minskad personal i vården, kräver de en skattehöjning.

"Om man jämför landstingets kostnader per invånare finns det inget som tyder på att vårt landsting skulle vara mindre effektivt på kostnadssidan än övriga landsting. Tvärtom har vi till exempel landets lägsta kostnad för den kroppsliga sjukvården och läkemedel", säger de.

De pekar även på att landstingets intäkter i form av skatteutjämning och statsbidrag stadigt har sjunkit och att försämringarna motsvarar 100 miljoner kronor sedan 2006, alltså direkta effekter av fattade regeringsbeslut.

Om landstingsskatten höjs med 50 öre motsvarar det runt 100 miljoner kronor till landstinget.

Det betyder att den som tjänar 20 000 kronor i månaden får en ökad skatt på 100 kronor per månad.

Mer läsning

Annons