Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utvisade Ali Kone: Det är svårt att förstå beslutet

/
  • ”Kanske kan Yassmin hälsa på mig i Afrika”, säger Ali Kone och kramar om sin lilla dotter. Foto: Håkan Luthman
  • Ali Kone utvisas till sitt gamla hemland Elfenbenskusten för att sedan åka vidare till Senegal för att söka uppehållstillstånd.karta: kjell nilsson-mäkiPrästen Rut Törnkvist läser brevet till Migrationsverket för Ali Kone och hans familj, där hon tillsammans med Robert Uitto gör ett sista försök att häva utvisningen.Foto: Håkan Luthman

– Det känns svårt att lämna min dotter Yassmin. Beslutet är väldigt svårt att förstå.

Annons

Ali Kone, som LT tidigare berättat om under namnet ”Omar”, har fått ännu ett avslag om en ny prövning att avbryta verkställigheten av utvisningsbeslutet och bevilja honom uppehållstillstånd.

Nu väntar han oroligt på att polisen ska höra av sig och bestämma vilken dag han ska tvingas sätta sig på flyget till sitt gamla hemland Elfenbenskusten.

– De respekterar inte mig fast jag bott i Sverige i fyra år, säger han samtidigt som han gång på gång upprepar hur svårt det känns att tvingas lämna sin familj, främst dottern Yassmin.

– Allt vi vill göra är bara nej, säger han uppgivet. Jag har aldrig ställt till problem, jag har jobbat och betalt skatt.

Han berättar även att han och Yassmins mamma Marie-Chantal, som han bor tillsammans med, ville gifta sig men det beviljades inte heller.

– Jag kunde visa papper på att jag inte är gift i mitt hemland, men det blev nej.

Det är tryckt stämning hos familjen. De hoppas förstås på ett under och är tacksam över att Rut Törnkvist engagerat sig så mycket i deras situation.

De skickar även en tacksamhetens tanke till de 500 som skrivit på protestlistan mot Ali Kones utvisning och alla andra som gett dem stöd på andra sätt.

– Vi slutar aldrig hoppas, säger Marie-Chantal.

Ali har flytt från Elfenbenskusten, han kom till Sverige med en skottskada i benet 2004. Han vet vad han har flytt från.

Nu ska han tillbaka dit. Men han måste åka till Sveriges ambassad i Dakar i Senegal för att ansöka om uppehållstillstånd. Byråkratin tar lång tid och det kommer att innebära höga kostnader för Ali Kone.

– Kanske min familj kan hälsa på mig där i Afrika, suckar han märkbart ledsen. För det är inte säkert att familjen kan förenas igen, någonsin.

Mer läsning

Annons