Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utveckling av elskoter nytt miljöprojekt i länet

/
  • Fordonstekniska samverkanscentret i Östersund har ansökt om att göra en förstudie på eldrivna snöskotrar.Foto: Elisabet Rydell-Janson

De miljömålsmiljoner som kan sökas hos länsstyrelsen har lockat fram idéer om utveckling av en elskoter.

Annons

Två miljoner som ska delas ut till miljöprojekt i Jämtland men länsstyrelsen vill ha in fler ansökningar.

– Vi har inte fått så många som vi vill ha och ansökningstiden kommer att förlängas fram till i början på december, säger Elin Andersson, handläggare på länsstyrelsen.

– De som inkommit är bra projekt men de täcker inte de två miljonerna vilket är dubbelt så mycket som tidigare.

Innehållet i ansökningarna varierar en hel del. Projekten ska leda till att länets miljömålsättningar uppfylls inom områden som klimatanpassning, energiomställning och samverkan. Länsstyrelsen finansierar halva projektsumman med miljömålsmiljonerna.

En ansökan som bedöms intressant kommer från det fordonstekniska samverkanscentret VTC i Östersund. Därifrån har man ansökt om att göra en förstudie på eldrivna snöskotrar. Elskotrar är framförallt avsedda att köras i anslutning till slalombackar och andra anläggningar och om idéerna leder till tillverkning ska de inte bidra med något som helst utsläpp.

Energikontoret har sökt pengar för att titta närmare på gatubelysningar. Det gäller kartläggning över vilka som äger dem och i ett senare skede riktad information om hur man energieffektiviserar gatubelysningar.

– En energirådgivningsfunktion är verkligen efterfrågad. Det är stor energiförbrukning på belysningar och det behövs effektiviseringar på det här området, säger Elin Andersson.

Kostens betydelse inom vård och omsorg utifrån miljö- och hälsoaspekter har Östersunds kommun tänkt satsa på. Lokalproducerad och lokalt tillagad mat ryms delvis i miljömålen. Ur klimatsynpunkt kan det vara av betydelse att undvika långa mattransporter om den finns att köpa på nära håll.

Mer läsning

Annons