Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utredningen nedlagd mot landstingsdirektörerna

Utredningen mot landstingsdirektör Karin Strandberg Nöjd och biträdande landstingsdirektör Nina Fållbäck-Svensson för påstått brott mot yttrandefriheten och meddelarfriheten är nedlagd.

Annons

Det var i juni månad i år som anmälan lämnades in till polisen av Gudfast Hellby, kretsordförande för Moderaterna i Östersunds kommun.

Orsaken var att Moderaterna upplevt ett allt mer infekterat klimat den senaste tiden då oppositionsrådet Christer Siwertsson (M) och Moderaternas gruppordförande Susanne Wallner synat landstingets verksamheter.

Enligt polisanmälan fanns misstankar om att "de som myndighetspersoner förhindrat parlamentariker till att uttrycka sina åsikter muntligen samt skriftligen" och att "oppositionen förhindrats att skaffa sig information inom landstingets verksamhet".

Både Justitiekanslern, JK, och åklagarmyndigheten i Östersund har tittat på ärendet och de har nu bestämt sig för att lägga ner det.

Åklagarmyndigheten bestämde sig för att inte heller inleda någon förundersökning eftersom det inte finns något i JK:s bedömning som styrker att tjänstefel har begåtts.

Enligt JK finns det inget som tyder på att det förekommit försök att ta reda på vem som lämnat uppgifter till medier, utan i så fall vem som lämnat det till de berörda politikerna.

Då går det inte att tillämpa vare sig förbud mot efterforskning eller någon annan bestämmelse i yttrandefrihetsgrundlagen eller meddelarfriheten.

– Som jag även tidigare sagt så respekterar jag naturligtvis alla fri- och rättigheter och övrig lagstiftning. Jag anser inte att jag har brutit mot någon lag, men har ändå alltid respekterat rätten att anmäla mig och få sin sak prövad om man anser att jag har gjort fel. Därför känns det bra att vi nu har fått besluten från båda instanserna, säger Karin Strandberg Nöjd i ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons