Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utredning om högljudd granne tas upp på nytt

Östersunds kommun får bakläxa i ett ärende om buller från en störande granne, Länsrätten ger kommunen i uppdrag att handlägga ärendet på nytt.

Annons

En kvinna bosatt i en fastighet i centrala Östersund har under en tid fört en process om att kommunen ska vidta åtgärder för att hon ska slippa störas av ljud från en grannlägenhet. Enligt kvinnan spelar grannen musik i störande ljudnivå.

Ärendet har prövats i kommunen och av länsstyrelsen, i dessa instanser bedömdes att ljudnivåerna var rimliga. Då överklagade kvinnan till länsrätten. Länsrätten stödjer kvinnans överklagande och ger kommunen bakläxa genom att skicka tillbaka ärendet till kommunen för förnyad handläggning.

Länsrätten menar att en störning är en olägenhet om den inte är tillfälle eller får stor betydelse för den som utsätts för den.

Bedömningen ska utgå från vad människor i allmänhet upplever som störande och inte från en enda individ, men hänsyn ska tas till att vissa personer är mer känsliga.

Utifrån de bullermätningar som kommunen gjort i kvinnans lägenhet drar länsrätten slutsatsen att bullret kan vara en olägenhet enligt miljöbalken. Därför åläggs kommunen att göra en ny handläggning.

Mer läsning

Annons