Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utreder jämlik sjukvård i hela landet

/

Socialdepartementet har tillsatt en utredning som ska titta över prissättningen på nya läkemedel i Sverige.

De ska även titta på hur det kan bli en jämlik vård över hela landet.

Annons

Det berättar Per Magnusson, distriktsläkare i Järpen och ordförande i läkemedelskommittén i Jämtland/Härjedalen, samtidigt som han slår fast:

– Så här kan vi inte ha det.

Då menar han att läkemedelsföretagen tar ut så höga priser som det bara går, ibland över smärtgränsen. Det innebär i sig att en del landsting bestämmer sig för att köpa läkemedlet ändå, medan andra inte anser sig ha råd.

– Det är klinikerna som ska betala och bestämmer de sig för att plocka in läkemedlet så kanske de måste minska på någon annan verksamhet i stället. Ekonomin ser olika ut i landstingen och detta skapar en oro över om det beror på var man bor vilken behandling man ska få, säger han.

TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, har fått i uppdrag att titta på de läkemedel som ges inne på sjukhusen. Tidigare har de sett över vilka läkemedel som man fått på recept.

• Får vi samma mediciner som patient i vårt län som exempelvis de som bor i Stockholm?

– Det kan jag inte svara på. Jag vet inte hur de har bestämt, det kan dessutom ändra sig dag från dag. Det blir som ett chicken race mellan läkemedelsföretagen och landstingen, läkemedelsföretagen lägger sig på ett pris som är så pass högt att de vet att vissa landsting kommer att bestämma sig för att ta det här läkemedlet, medan andra inte gör det.

– När TLV avgör om landstingen ska får förskriva läkemedel som förmån tittar de på kvalitet, justerade levnadsår, alltså hur mycket extra liv man får och hur mycket bättre man blir.

De räknar helt enkelt hur många månader eller år längre en person kommer att leva om de får den nya medicinen och vad det kommer att kosta.

– Ett kvalificerat levnadsår kan inte få kosta hur mycket som helst, det tittar TLV på.

• Tycker du att ni läkare ska rekommendera era patienter att skaffa privata vårdförsäkringar som garanterar att de får den medicin de behöver om de blir sjuka?

– Det är inte säkert att de får det ändå, men det tycker jag inte att vi ska behöva göra. Det vore olyckligt om det blir så, då handlar det verkligen om ojämlik sjukvård.

Mer läsning

Annons