Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utökade öppettider på fritidsgårdarna ett önskemål när ungdomarna tillfrågades

/
  • Alexander Blad har sin fritidsgård i Lugnvik.
  • Olivia Gabrielsson och Eveline  Nilsson brukar jobba i kafeterian på Lillsjögården. Om inte fritidsgården skulle vara öppen blir det panik menar Eveline.
  • Benny Brovinger är chef för de kommunala fritidsgårdarna och håller i arbetet med utformningen av morgondagens fritidsgårdsverksamhet.
  • Även om ungdomarna passar på att önska sig saker till fritidsgården nu när de har chansen så är saker och aktiviteter inte allt.
  • Det är inte lika roligt att träffa sina vänner hemma hos någon som på fritidsgården tycker Jonas Persson, Ängsmon.
  • Foto: Ulrika Andersson

Ha öppet längre och mer. Det vill ungdomarna med sina fritidsgårdar. Det är ett genomgående önskemål om kommit fram i den pågående inventeringen som görs av fritidsgårdsverksamheten i Östersunds kommun.

Annons
Personalen på de tio fritidsgårdar som finns inom kommunen har på sitt bord att samla in önskemål och åsikter från bland annat ungdomar, föräldrar, lärare och rektorer. Detta görs både genom en enkät och genom samtal. LT har träffat ungdomar och ledare från tre fritidsgårdar i Lillsjön, Lugnvik och Ängsmon.
- Vi har mycket att göra inomhus men skulle vilja få mer utesaker. Till exempel en fotbollsplan. Fotbollsmålen har varit trasiga länge, säger Jonas Persson, Ängsmon.
- Inne kan vi spela pingis, biljard, vara i rock- eller dansrummet till exempel, säger han.
- Det är ett spännande jobb och det finns mycket idéer och tankar kring fritidsgårdarna. När jag har tittat på enkätsvaren så är det tydligt att man vill ha utökade öppettider. Det tycker både de ungdomar som är över 20 år och de yngre, säger Mikael Timan, som arbetar på fritidsgården på Ängsmogården.
Och just det verkar vara ett genomgående önskemål.
- Längre öppettider och gärna helgöppet vill man ha. En del har även önskemål om fritidsgård på sommaren. De pengar vi får räcker ungefär till att ha öppet 40 veckor om året, säger Anders Lundin, som arbetar på gården i Lungvik.
Lugnviks fritidsgård drivs av 15 olika föreningar.
- Vi har drivit gården så sedan 1993. Alla jobbar ideellt, säger Anders Lundin.
När det var sämre tider i mitten på 1990-talet förändrades fritidsgårdarnas förutsättningar ordentligt genom stora indragningar.
- Tolv år tillbaka hade vi som arbetar på gårdarna dubbel ersättning mot för vad vi har i dag och verksamheterna hade mer pengar. Vi hoppas mycket på det här, säger Mikael Timan.
Då hade gårdarna till exempel möjligheter att göra utflykter, resor och ha aktiviteter under skolloven. Så är det inte nu.
Men det är sämre tider även nu. Benny Brovinger, chef för de kommunala fritidsgårdarna, tror dock inte att den nedåtgående konjunkturen påverkar Östersunds kommuns beslut om att satsa på fritidsgårdarna.
- Vi har ju redan startat den här processen säger han.
- Avtalen kommunen har med fritidsgårdarna har vi haft i tio år. Är gårdarna up to date, vad vill dagens ungdomar och vilken är prislappen på det?. Det ska vi ta reda på nu. Kommunpolitikerna har lyft frågan och vill se över det här, det är därför det görs, säger Benny Brovinger.

Mer läsning

Annons