Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utlandstjänst väntar blivande officeren Andreas

/
  • När Andreas Stenmark är klar med sin officersutbildning väntar tjänstgöring både i Sverige och utomlands.

Utlandstjänst ingår numera nästan alltid i yrket som officer. Om knappt ett år är Andreas Stenmark från Östersund klar med sin utbildning och redo att skickas ut på militära uppdrag i hela världen.

Annons

Pendling har blivit en vanesak för 25-årige Andreas Stenmark. Sedan i höstas, när han påbörjade utbildningen till specialistofficer i Enköping, har över 50 mil långa tåg- och bussresor blivit återkommande inslag i hans liv.

– För att kunna ha ett socialt liv hemma och närheten till natur och friluftsliv ska vara möjligt blir det en hel del resande, säger han.

Och resor ser Andreas Stenmark ut att få vänja sig vid. Efter avslutad utbildning är det troligtvis längre utflykter som väntar. Numera ingår tjänstgöring i både Sverige och utomlands i yrket som officer och när utbildningen om lite drygt ett år är avslutad är det troligt att han får uppdrag utomlands.

– Just nu har Sverige trupper i bland annat Afghanistan och Kosovo. Men när det är dags för mig kan det bli vilket land som helst där vår uppdragsgivare, det vill säga regering och riksdag, anser att vi ska göra en insats, säger Andreas Stenmark.

– Just nu har jag fokus mot Afghanistan, men jag vet inte var jag kommer att hamna, fortsätter han.

Förra veckans händelse i Afghanistan, när två svenska soldater dödades när de patrullerade utanför Mazar-e-Sharif, har inte avskräckt Andreas Stenmark inför framtida uppdrag utanför Sveriges gränser.

På frågan om han kommer att vara rädd den dagen det är dags för avfärd svarar han ja, med ett tillägg:

– Det är klart att man är rädd, ingen vill dö och ingen vill skadas. Men det gäller att vara rädd på ”rätt sätt”. Man kan bli paralyserat rädd, eller rädd och skärpt. I skarpt läge gäller det att gruppen är professionell och alla vet vad de ska göra, säger Andreas Stenmark.

– Om gruppen fungerar och alla vilar på en stark värdegrund ökar chanserna för en lyckad insats, fortsätter han.

När Andreas Stenmark nåddes av beskedet om de omkomna svenska soldaterna befann han sig tillsammans med ett gäng kollegor i Stockholm.

– Stämningen blev naturligtvis väldigt tryckt. Vi tänkte särskilt på anhöriga och kollegorna i Mazar-e-Sharif, säger Stenmark.

Sina egna anhöriga har Andreas stort stöd av i sitt yrkesval. Och han har stor respekt för deras oro inför hans första uppdrag.

– Men de vet att utlandsuppdrag tillhör jobbet. Samtidigt som de kommer vara oroliga när jag ska åka vet de hur mycket jag tycker om det här yrket, där jag har en stor chans till personlig utveckling, säger Andreas.

Mer läsning

Annons