Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbildningskraven skärpta efter miss av blodförgiftning

Socialstyrelsen ställer krav på individuell utbildning för distriktssköterskor i Östersunds kommun sedan en äldre man insjuknat i blodförgiftning.

Annons
Medicinskt ansvarig sjuksköterska bedömde vid ett hembesök hos mannen att det var frågan om magsjuka. Dagen efter blev den 65-åriga mannen okontaktbar och fick skickas till sjukhus. Socialstyrelsen ser allvarligt på det inträffade eftersom patienten utsattes för onödigt lidande.
Myndigheten kräver i ett beslut i ärendet att verksamhetsledningen i Östersunds kommun ger varje distriktssköterska en individuell kompetensutvecklingsplan och fortbildning. Vidare framhålls att fortbildning behövs för alla distriktssköterskor inom de områden de normalt inte arbetar med, men som man kommer i kontakt med under jourtid.
Kommunen uppmanas att skicka en redovisning om vidtagna åtgärder till Socialstyrelsen senast den 31 januari nästa år. I det aktuella fallet vårdades mannen i en månad på sjukhuset med fortsatt rehabilitering på Remonthagen.
Problemen började sedan han slagit i huvudet utomhus och fått såret tejpat. Mannen arbetade dagen efter men fick diarré på kvällen. Vid hembesöket av distriktssköterskan var han yr och orkeslös samt hade drygt 38 graders feber.

Mer läsning

Annons