Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbildning som bjuder på utsökta praliner

/
  • Mikaela Prestjan och Linnéa Andersson lär sig grunderna i hur man gör perfekta praliner med päronkonjakstryffel. Foto: Henrik Flygare
  • Några av eleverna äter endast de praliner som är lite misslyckade. Sara Nordin har en annan strategi: ”Jag äter bara fyllningarna”.
  • Amanda Theland och Matilda Thuresson har fullständig koll på hur man gör chokladöverdragna mjukkolor.
  • Frågan var vad det godaste Mikaela Prestjan producerat under utbildningen. Ingen lätt fråga tydligen: ”Skojar du? Det är ju skitsvårt att svara på. Krämbulle skulle jag nog vilja ha om jag måste välja nu”. På bilden syns även läraren Leif Axelsson.Foto: Henrik Flygare
  • Praliner, praliner och åter praliner. Det är jultider och till veckan öppnar livsmedelsprogrammet på Palmcrantzskolan dörrarna för godsaksförsäljning på Körfältet.
  • ”Det skulle vara kul att få starta något eget efter skolan. Konditor skulle vara kul, men jag vill stå i butik så att jag träffar folk också”, säger Matilda Thuresson.Foto: Henrik Flygare

Det låter som den ultimata gymnasieutbildningen. Här uppmanas till och med eleverna att provsmaka praliner så mycket det går. Livsmedelsprogrammet på Palmcrantzskolan finns bakom kulisserna i Körfältets centrum. Och till veckan öppnar de dörrarna inför julkommersen.

Annons

Praliner med ägglikör, ljus choklad, mörk belgisk callebautchoklad, belcoladechoklad, whiskeypraliner, praliner med Baileys, mjuk kola doppad i choklad, rostade nötter täckta med snabbsmält choklad (man måste ta minst tre åt gången, enligt läraren Leif Axelsson)…

– Det käkas rätt mycket och man blir ganska less efter ett tag. Det känns i magen, säger Mikaela Prestjan, en av de tolv eleverna i årskurs tre på Palmcrantzskolans livsmedelsprogram.

Bageri- och konditorbildningen har sedan 1993 varit förlagd till restauranglokalerna i Körfältets centrum och är en av de få verksamheter som faktiskt lyfter Reveljen från att bli ett nästintill stendött innertorg.

Framförallt nu framåt jultider då eleverna ligger i hårdträning.

Vi snackar julbak. Praliner, lussekatter, vörtbröd, pepparkakor och marsipangrisar.

Från tisdag nästa vecka och fram till 18 december kommer eleverna att hålla den lilla butiken inne på torget öppen fyra dagar i veckan.

– Vi gör så för det är lättare att sälja runt jul, berättar läraren Leif Andersson.

Och elevernas sötsaker brukar vara populära. Örjan Norrman, själv med ett förflutet som bagare i det gamla Tempobageriet under 1960-talet, berättar att det brukar komma upp mot 120 stamkunder per dag.

– Det är de veckor vi har haft öppet en gång i veckan.

Och eleverna verkar trivas alldeles utmärkt:

– Det är hur kul som helst med mycket finlir, säger Matilda Thuresson.

– Jag gillar det här för det är liksom lite pyssligt, säger Amanda Theland.

Vilken är den bästa pralinen eller det bästa ni producerar på utbildningen?

– Skojar du? Det är ju skitsvårt att svara på. Krämbulle skulle jag nog vilja ha om jag måste välja nu, säger Mikaela Prestjan.

En del är mer lagda åt det matiga hållet – som Andrea Olsen.

– Jag är nog bäst på matbrödsdegar, men praliner är goda att äta, säger hon och skrattar.

Frågan är för övrigt hur länge utbildningen får bli kvar i lokalerna.

– Vi är uppsagda från hösten nästa år, men vår förhoppning är att få vara kvar, säger Leif Axelsson.

Och på tal om uppsagd; den 12 december blir det kalas på hela innertorget. Fritidsgården Dragonen lämnar Körfältet och därför anordnas en fest för hela Körfältet tillsammans med livsmedelsprogrammet.

– Det är en avslutningsfest, säger Kalle Ramberg, fritidsledare, och berättar att pizzerian fixar en pizzaätartävling, PRO anordnar bouletävling, trafikskolan bjuder in rallyföraren Patrik Sandell och på kvällen blir det disco – för att nämna några av aktiviteterna.

Mer läsning

Annons