Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uranborrningar i länet

/
  • Göte Bohman, från Hudiksvall, tycker att Jämtland är lite sent ute i sitt arbete mot de redan påbörjade provborrningarna efter uran. Enligt honom är det nu viktigt att frågan förs på riksdagsnivå. Foto: Henrik Flygare

Göte Bohman, initiativtagare till lyckosamma protester mot provborrning i Hudiksvallstrakten, och riksdagsledarmötena Marié Norden, s, och Per Åsling, c, informerade och diskuterade uran på Världsmiljödagen i fredags.

Annons

Men det var bara några få själar som kommit för att förkovra sig och diskutera uranbrytning i hörsalen på Jamtli.

Göte Bohman var initiativtagare till motståndsarbete mot provborrningar i Nianfors, i sydvästra delen av Hudiksvalls kommun.

– För ett år sedan hotades Nianfors av provborrningar. Det är inte ett stort samhälle, bara 35 fast boende, men vi fick stöd från andra i omgivning i våra protester, säger Göte Bohman. Det blev inga provborrningar där.

Han är lite orolig för att det gått så långt i Jämtlands län, där flera områden redan är inmutade av prospekteringsbolag och provborrningen är i full gång.

– Nu är det viktigt att det sker något på riksdagsnivå, säger han.

– Det är en risk att bolagen tar Jämtlands urantillgångar och möjligheterna till brytning till EU-nivå. Det är inte bra, säger han.

Karin Thomasson, mp, var moderator för diskussionen.

– Vad har hänt sedan förra sommaren i uranfrågan? undrade hon.

– Vi har lämnat in en motion där vi vill se en översyn av minirallagstiftningen, säger Marie Nordén.

Centern bestämde sig på den senaste centerstämman för att bjuda in alla partier till ett samtal om gemensamma krafttag mot uranbrytning.

– Målet är en lagändring så att den enskilda kommunen ska ha avgörandet också när det gäller provborrningar efter uran, säger Per Åsling.

Partiet vill att kommuner också ska ha vetorätt i ett tidigare skede, redan vid uransprospektering.

Partiträffen ska ske snarast, berättar Per Åsling.

Mer läsning

Annons