Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppsving i turismen gör företagare mer positiva

/
  • För Martina Lundholm och hennes it-förtag Husera går det bara uppåt, trots lågkonjunkturen. Företaget har växt med åtta medarbetare det senaste året. ”Många företag vill skära kostnader och då efterfrågar de våra tjänster”, säger hon.Foto: Henrik Flygare
  • Länets småföretagare ser positivare på konjunkturen är sina kollegor i riket. En förklaring till det kan vara att vi har så många turismföretag – och vintersäsongen har varit god. Foto: Henrik Flygare

Småföretagarna i Jämtland ser positivare på framtiden än sina kollegor i resten av landet. Förklaringen är troligtvis att länet har få industriföretag och att tjänsteföretag, särskilt inom turismen gått strålande i vinter.

Annons

Finanskrisen och lågkonjunkturen har satt ordentliga spår hos småföretagarna i landet, det visar vårens Småföretagarbarometer. Konjunkturindex, som mäter efterfrågan, omsättning och sysselsättning hos företagarna, har sjunkit från 82 till 14 på bara ett halvår.

I Jämtland är synen något mer optimistisk och de tror att konjunkturen sakta kommer att vända uppåt till nästa vår.

Företagarnas regionchef i länet, Åsa Bergström Schahine, ser en möjlig förklaring.

– Vi har inte lika många industriföretag i länet. Vi är ett turistlän och det har gått oerhört bra för dem i vinter. Skistar slår alla rekord i vinter och sådant ger ringar på vattnet, säger hon.

Även andra företag inom tjänstesektorn ser uppgångar under rådande konjunktur. Martina Lundholm är vd och en av tre delägare till it-företaget Husera. Företaget har växt med åtta medarbetare det senaste året. Företaget, som de startade år 2000, har nu kontor på fyra orter runt om i landet.

– Många företag vill skära kostnader och då efterfrågar de våra tjänster, förklarar hon.

De tillhandahåller en rad olika tjänster inom it, både när det gäller drift, säkerhet, support och konsultning. De kan bland annat hyra ut en IT-chef.

Trots att Martina Lundholm nyligen anställt nya medarbetare ser hon ändå med tillförsikt på framtiden.

– Om något händer kan det ske snabbt, säger hon.

De märker bland annat att kunder tar lite mer tid på sig innan fakturor betalas, och det är därför viktigt med god likviditet. Just likviditetsproblem är något flera företag drabbats av under finanskrisen. Och här får bankerna sig en känga.

– Bankerna borde vara mer som motvikt mot konjunkturen. Flera fina företag upplever problem nu och eventuella konkurs kostar samhället mycket, säger Åsa bergström Schahine.

– Det är viktigt att bankerna och Almi stöttar företag nu, säger Martina Lundholm.

Mer läsning

Annons