Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upprörda röster när Dragonens fritidsgård ska läggas ned

/
  • Många deltog i diskussionerna och inne på gården har ett femtiotal skrivit på en protestlista mot ned- läggningen. Foto: Ulrika Andersson

"Många får en bra bit till fritidsgården och måste åka buss. Det kostar 500 kronor i månaden, tänker kommunen betala det?".

"Ni kan väl spara pengar på att släcka den dyra belysningen på skidstadion istället!".

Det är några av åsikterna och frågorna som diskuterades på Dragonen på onsdagskvällen.

Annons

Fritidsgården Dragonen, Körfältet, är en av totalt fyra gårdar som ska läggas ned på grund av besparingar inom Östersunds kommun.

Men ungdomarna vill ha kvar sin gård. I går kväll bjöd de in kommunpolitiker till diskussion.

Ett trettiotal ungdomar, representanter från andra fritidsgårdar i kommunen, polis och Fältarbetsgruppen hade samlats för diskussion med Björn Sandal (S), Linn Berglin (S) och Jannike Hillding (M) från barn- och utbildningsnämnden.

Alternativet för ungdomarna på Dragonen från 1 januari blir en ny gård på Parkskolan.

Sonny Andersson är en av ungdomarna som är där. Han tycker inte att beslutet om nedläggning är befogat då det finns annat att spara på, den dyra belysningen på skidstadion är hans exempel.

– Det kan inte vi i barn- och utbildningsnämnden bestämma över, det är kultur- och fritidsnämndens område, svarar Björn Sandal.

– Men det är ju samma kommun, säger Sonny Andersson.

En av eleverna som går på Parkskolan är orolig över arbetsron eftersom fritidsklubben öppnar redan klockan 14.00, och några av eleverna går i skolan till 16.00.

Ytterligare en ung röst är upprörd över att vissa får längre till fritidsgården och att det förutsätter att de måste åka buss.

– Men det kostar ju 500 kronor i månaden, tänker kommunen betala det?.

Nej, är svaret från Björn Sandal.

– Vad händer om ingen kommer att gå till fritidsgården på Park då?, undrar en av mötesdeltagarna.

En annan av dem tvivlar på att det verkligen kommer finnas plats för alla på Park och att det blir kö till aktiviteterna.

– Plats kommer det att finnas. Parkskolan har också en idrottshall som kan användas. Det finns också utrymme för att göra roliga saker utomhus, säger Björn Sandal.

– Jag förstår verkligen er oro och vi vet till exempel att de som tidigare gick till Östbergsskolans fritidsgård inte åker till fritidsgården i Valla. Men i det långa loppet tror jag det kan fungera när människor vant sig, säger Jannike Hillding.

Hon påpekar också att oppositionen i sin skuggbudget finansierat att gårdarna kan finnas kvar.

Flera av dem på plats är oroliga över konsekvenserna av nedläggningen.

– Vi tror på förebyggande arbete, det här är inte ett förebyggande beslut, säger Thomas Spångberg, Fältarbetsgruppen.

Per Sundin, från polisens ungdomsgrupp, uppmanar ungdomarna att inte ge dem som tror att det blir mer skadegörelse till följd av beslutet rätt.

– Visa dem att det inte blir så, säger han.

Han betonade också att fritidsgårdarna är viktiga arenor i polisens arbete.

– Vi träffar ungdomar på gårdarna och får ett ansikte på namn vi har, de är ett bra kontaktnät för oss, säger Per Sundin.

Sedan Östbergsskolans fritidsgård lades ned har polisen inte den kontakten med ungdomarna på Frösöns framsida berättar han.

Flera på plats redovisar att ungdomarna på Frösön inte beger sig till fritidsgården i Valla, som det var tänkt.

Många av dem på plats på Dragonen är oroliga att inte heller Dragonens besökare och andra som förvisas till den nya gården på Parkskolan kommer att gå dit.

Mer läsning

Annons