Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upprop! Sista läsåret för SPMT07

/
 • Skåpen, lektionerna, sjukintyg? Klassföreståndarna Pecka Marklund och Anita Jacobsson fick en hel del frågot att besvara efter lovet.
 • Nu börjar det sista året i gymnasiet för samhällsklassen SPMT07 på            Wargentinsskolan. Arbetslivet efter skolan hägrar för en några medan andra vill plugga vidare. Foto: Henrik Flygare

I går började allvaret. Eller slutspurten som någon uttryckte det. Eleverna i klass SPMT07 har inlett sitt sista år på gymnasiet. En del skoltrötta andra taggade. Ett viktigt år.

Annons

Vilka skåp ska vi ha? Vilken lektion är först på torsdagar och i vilket klassrum? Behöver man målsmans godkännande om man är sjuk?

Klockan är strax före nio på onsdag morgon och frågorna haglar. Det är introduktion och den första lektionen efter sommarlovet. Klassföreståndarna Pecka Marklund och Anita Jacobsson gör sitt bästa för att svara på frågorna. Och med anledning av svininfluensan:

– Är ni sjuka så kom inte hit, säger Pecka Marklund.

Eleverna läser inriktningen media text på samhällsprogrammet och började i gymnasiet hösten 2007, därav namnet, SPMT07. Klassen består av 30 elever. Killarna är i minoritet, 6 stycken jämfört med 24 tjejer. Tillsammans ska de ta sig igenom ett sista år på gymnasiet.

Många tror att det kommer att bli ett tufft år. De betyg som sätts i trean påverkar framtida studiemöjligheter och kan på så sätt bli avgörande. Men trots all skolstress hoppas och tror nästan alla i klassen att det tredje året ska bli mycket bättre och roligare än de två föregående.

Introduktionen fortsätter. Eleverna som går sista året på gymnasiet ska genomföra ett stort valfritt arbete under de två avslutande terminerna. Ett arbete de själva styr över men som också kräver mycket disciplin.

– Och kom ihåg, börja era projektarbeten i tid, manar klassföreståndarna.

Just projektarbetet är något som många elever redan har börjat tänka på. En del vet redan vad de vill göra medan andra oroar sig och funderar vad arbetet ska handla om.

– Jag tror det kommer att bli lite jobbigt, det är ett rejält projektarbete vi har framför oss, säger Daphny Bergqvist.

Introduktionslektionen är slut och klassen splittras i olika grupper. Slutspurten har börjat.

Mer läsning

Annons