Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upprepade datastrul på Mittuniversitetet

/
  • Tommy Stener till vänster och David Lagerblad är trötta på att Mittuniversitetets studentportal inte fungerar som den ska.

Mittuniversitetets studentportal har legat nere flera gånger i höst. Detta orsakar stora problem för studenterna och särskilt de distansstuderande.

Annons
Under helgen så har det varit omöjligt att komma in på studenternas hemsida, vilket har resulterat i att man inte har kunnat lämna in hemtentamen och komma åt sina uppgifter. Det är inte första gången som det händer i höst, vilket upprör studenterna. - Jag som är distansstudent har hela min utbildning genom portalen. Nu har det varit omöjligt att komma in på sidan i tre dagar alldeles före tentamen och det är en bidragande orsak till att jag inte kommer att skriva den. Jag har inte haft möjlighet att förbereda mig, säger Domas Mickevicius som läser fristående datakurser. Hemsidan finns på adressen http://portal.miun.se och man måste logga in med en personlig kod för att nå sina kursuppgifter. Systemet har funnits sedan 2001. Anders Hallberg är ställföreträdande chef på Mittuniversitetets it-avdelning och beklagar att sidan legat nere under helgen. - Den har gått klockrent i flera herrans år, men nu har ett ovanligt fel dykt upp två gånger i höst. Det var samma sak den 20 och 21 september. Men inom it-världen händer det att saker dyker upp, säger han. Att det har tagit så lång tid att åtgärda felet förklarar han med den arbetssituation som it-teknikerna har på universitetet. - Universitetet har valt att inte ha någon jour eftersom det kostar så mycket. Därför kan vi bara åtgärda felen under kontorstid, även om många av oss har den yrkesstoltheten att vi kollar av även under helgen, säger Anders Hallberg. - Men det har vi ju inte betalt för så det kan man inte räkna med. Ibland är det sådan otur att det felet inträffar fredag eftermiddag och felsökning inte börjar förrän måndag morgon, säger han. Något annat sätt att komma åt informationen för studenterna finns inte och detta är en medveten strategi från Mittuniversitetets sida för att göra det lätt att nå rätt kanal. Att man exempelvis anmäler sig till tentamen genom sidan istället för att vara tvungen att veta var rätt person finns på de tre campusområdena. - Det är ju inte bra för våra distansstuderande eftersom de huvudsakligen har tid för studierna på kvällar och helger. Men man bör ju vara ute i tid och anmäla sig till tentamen veckan innan, säger Anders Hallberg. Tommy Stener och David Lagerblad som har pluggat fem terminer på Mittuniversitetet tycker att det bör gå ut information när det är något fel på studentportalen.

Mer läsning

Annons