Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upphandling på Stortorget stoppas

Östersunds kommun begick ett misstag när man påbörjade upphandlingen för att hyra ut platåerna runt det nybyggda Stortorget. Kommunens egna jurister har nu satt stopp för upphandlingen.

Annons

Miljö- och samhällsnämnden i Östersunds kommun beslutade i slutet av förra året att tre av de fyra platåerna kring Stortorget skulle hyras ut till näringsidkare som ville servera mat och dryck. Vem som skulle få hyra platåerna skulle avgöras genom en upphandling där intresserade fick lämna in anbud till kommunen. Priset skulle vara avgörande för vilka näringsidkare som skulle få hyra platåerna.

Men kommunens jurister har tittat på förfarandet och dragit i nödbromsen. Anledningen är att kommunfullmäktige i Östersund tidigare har beslutat om ett fastställt pris för uthyrning av offentliga ytor. Därför blir det inte juridiskt rätt att priset ska vara avgörande i en upphandling.

– Det finns en kommunal avgiftslag från 1957 och den säger ungefär så här att du måste ta ut lika avgift för samma typ av upplåtelse, förklarar Linda Stenman som är kommunjurist i Östersund.

Eftersom kommunen fortfarande vill att servering ska ske på Stortorgets platåer under 2010 så kommer de att hyras ut för 40 kronor per kvadratmeter och månad. De näringsidkare som vill hyra platåerna ombeds komma in med intresseanmälningar innan den 31 mars.

Mer läsning

Annons