Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppfann teknikbod – nu är fokus på försäljning

/
  • Vanligtvis ritar arkitekten Bo-Gunnar      Dahl mest villor. Men för snart tio år sedan fick han en förfrågan om han kunde rita en smidig bod där tekniken    för mobiltelefonmasterna ryms. Han tog en titt på de containerbodar som fanns och är i dag upphovsmannen till    en patentskyddad bod som är betydligt mindre i storlek, men fylld med en rad smidiga lösningar. Foto: Ulrika Andersson
  • ”För mig handlar det om problemlösning”, säger arkitekten Bo-Gunnar Dahl om hans uppfinnande som mestadels handlar om att rita villor som inte kräver patent. Då utgår han från att det ska vara vackert och funktionellt. Men hans ritning av en teknikbod för mobiltelefonmaster är så speciell att den blivit patentskyddad.

De flesta uppfinnare i landet är män visar det sig när Patent- och registreringsverket ser över alla patentansökningar. Arkitekten Bo-Gunnar Dahl i Östersund är en av dem och för honom handlar uppfinnandet om problemlösning.

Annons

– Det handlar om problemlösning, men det är viktigt att den är vacker och att det ska fungera, säger Bo-Gunnar Dahl.

Han är arkitekt och har bland annat ritat Radiohuset i Östersund, men mestadels blir det villor. Och det är byggnader som inte kräver patentlösningar.

I början på 2000-talet fick han dock en förfrågning från en fabrik om han kunde rita en teknikbod att använda för all den teknik som krävs vid mobiltelefonmasterna. Han tog en titt på de befintliga bodarna.

– Det var en avsågad container och jag tyckte att det var så mycket onödig yta i dem, berättar han.

Så han började rita på problemet. Och han följde med mobiloperatörernas tekniker ut på arbete för att se vilka behov som måste tillgodoses när de ska ut och jobba i bodarna.

– Jag ville ta bort all onödig yta, men samtidigt måste man kunna gå in i dem och det får inte komma in någon fukt och väta eftersom det är datorer och kopplingar där inne.

Det är flera aspekter som ska vägas in för att produktionen ska bli smidig och för att det ska bli funktionellt. Boden ska exempelvis inte vara för tung för då blir det för dyrt att flyga ut dem till masterna.

Och så är Bo-Gunnar noga med att det ska se bra. Det ska heller inte vara några slarviga lösningar, säger han och visar på en gammal containerbod som står uppställd på sneda träplintar vid mobilmasten vid Sandviken.

När han hade ritat färdigt blev det en teknikbod som är betydligt mindre än de ursprungliga containerbodarna och med en uppfällbar lucka som skapar som ett extra rum att stå och jobba i. För att inte hela boden ska stå snett har han skapat en lösning som gör att den hängs på masten.

– Det har tagit tio år, nu börjar det röra på sig men det tar tid att sälja in något nytt, säger han.

Teknikboden, med namnet Techcell, är patentskyddad i Sverige och har varit i produktion i 3–4 år. Och Bo-Gunnar och hans son Martin, som jobbar tillsammans, har sökt patent i flera strategiska länder runt om i världen. Just nu väntar de på besked om de får Europapatent.

Men det här med att söka patent, det är en process som kräver tid, tålamod och pengar.

– Man behöver konsulthjälp som kan all juridik och har all expertis kring sökandet.

En patentansökan överklagas ofta också, och då behöver man hjälp att utveckla det resonemanget också.

Så Bo-Gunnars tips till uppfinnare som inte kan leja konsulthjälp är att ta kontakt med patentföreningar och inhämta hjälp och kunskap därifrån.

För Bo-Gunnar och Martin är processen som rör Sverige dock avklarad och här fokuserar de nu på försäljning. Ett 100-tal bodar har sålts. Och nu är förhoppningen att de ska kunna starta upp en produktion här i länet.

Mer läsning

Annons