Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomsmottagningen utvidgar med alkoholrådgivning och nya lokaler

/
  • Enhetschefen Susanne Högberg dirigerar flyttkarlarna till rätt rum under överinseende av barnmorskorna Ulrica Reunanen och Carina Almkvist. Foto: Ulrika Andersson

Ungdomsmottagningen flyttar till större, fräschare lokaler och utvidgar verksamheten med en ungdomsrådgivning vad gäller alkohol och droger.

Annons

– Landstinget har valt att satsa på ungdomar, därför har vi fått en utökning av vår budget med en miljon för att möjliggöra ombyggnad och flytt, säger enhetschefen Susanne Högberg.

Barnmorskorna Ulrica Reunanen och Carina Almkvist sammanfattar de nya lokalerna med ett enda ord; häftigt. Lokalerna ligger mitt på gågatan i Östersund i ett av de anrika stenhusen i hörnet vid Stjärntorget.

– Vi får nästan 200 kvadratmeter mer här, konstaterar Ulrica Reunanen. Men nu behöver vi en vecka för att komma i ordning innan vi kan öppna mottagningen igen, men vi finns tillgängliga på telefon.

Det nya är ungdomsrådgivningen ett slags ”missbruksenhet light”, ett nytt projekt som ska pågå under två år med personal från socialtjänsten inom Östersunds kommun.

– Det blir jättebra, säger Carina Almkvist, då kan vi fånga upp dem som är i riskkonsumtion tidigare och dessutom kan vi följa med dem till rådgivningen eftersom de finns i nästa dörr.

Susanne Högberg säger att de försöker hjälpa ungdomar från hela länet och att de som har problem sedan kommer att slussas till hemkommunen. De som är beroende kommer att skickas vidare till beroendecentrum.

– Redan nu har kompisar som är oroliga för att en kompis dricker för mycket hört av sig. Sådant här sprider sig med rekordfart. Nu ska vi börja med att kartlägga ungdomarnas alkoholvanor.

2011 firar Ungdomsmottagningen 30 år, då startades verksamheten i lokaler på sjukhuset. Sedan flyttade de ut från sjukhuset och har varit i sina nuvarande lokaler i 20 år.

De har åtta anställda, men 16 personer arbetar i lokalerna. Alla kommuner utom Härjedalen bidrar till en kuratorstjänst.

Mer läsning

Annons