Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomsmottagningen: Tonårstjejer orkar inte ta tag i sin övervikt

/
  • ”Tonårstjejer orkar inte ta tag i sin övervikt på grund av den livssituation de befinner sig i”, säger barnmorskan Susanne Högberg på Ungdomsmottagningen i Östersund.

Överviktiga tonårstjejer blir ofta deprimerade och de har svårt att få hjälp för att komma ur sin övervikt. Många får heller inte p-piller utskrivna eftersom riskerna blir för stora.

Annons

– Ofta är de inte heller motiverade för att få hjälp att gå ner i vikt, säger barnmorskan och enhetschefen Susanne Högberg på Ungdomsmottagningen i Östersund.

– De vill inte ens ha hjälp när vi säger att de måste byta preventivmedel på grund av att de är för tjocka.

Många hävdar också att de mår jättebra, att det inte är några problem.

Ändå är det så att om de har ett BMI på 30 då måste man diskutera att ta bort östrogenet som finns i p-piller. De måste helt enkelt hitta en annan sort.

Ett BMI på 30 innebär att om du är 167 cm lång väger du 85 kilo.

Har tjejen ett BMI på 34, då måste de träffa läkare för att få preventivmedel, då väger man 95 kilo om man är 167 cm lång.

– De kraftigt överviktiga har en ökad risk att få blodproppar även om de är friska i övrigt, säger Susanne Högberg. Då vet man inte om man samtidigt kan tillföra östrogen.

Hon säger också att det inte är lätt att vara tonårstjej. Omvärldens bild är att de ska vara väldigt smala och tjusiga.

Är de överviktiga är det ok för sjukvården att påpeka att de kan få ont i knän och rygg.

Gymnastikläraren säger att de måste träna mer för att gå ner i vikt. Ska de opereras måste de först tappa massor av kilon.

– Det kommer säkert att bli allt fler regler kring detta med fetma. Ska du göra en operation måste du först gå ner i vikt, du kan få träffa en dietist en liten stund men sedan blir det inget mer. Allt blir upp till dig själv. Det finns ingen som arbetar med beteendeförändring.

Visserligen kan ungdomsmottagningen ge stöd via barnmorska och kurator, men det är få som vill.

Tonårstjejerna orkar helt enkelt inte på grund av den livssituation de befinner sig i. Det värsta av allt, menar Susanne Högberg, är att ohälsa allt mer blir ett klassymtom. Samtidigt blir skräpmaten allt billigare.

Mer läsning

Annons