Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomsgäng hotar säkerheten på Brunflobussarna

/
 • På dagen är det lugnt när buss 110 anländer till Brunflo centrum. Men             under kvällstid har det under vintern varit ordentligt med busliv. Foto: Håkan Luthman
 • Busschauffören Lars Dahlin kör linje 110. Han har en klar bild av varför det blivit tjafs nere vid bussarna. ”Mycket bottnar i hemförhållanden för de här ungdomarna tror jag. Föräldrarna bryr sig inte” säger han.

Ungdomsgäng som trakasserar förare och som orsakar vandalisering på bussarna. Så har verkligheten sett ut för chaufförerna på busslinje 110 mellan Östersund och Brunflo den senaste tiden.
– De har tänt eld på sätena, säger Linda Sahlén, VD på KR Trafik som kör Brunflo- bussarna.

Annons

Under några veckor har busslinje 110 mellan Brunflo och Östersund hotats av att ställas in.

– Vi prioriterar våra passagerare och våra chaufförers säkerhet. Kan vi inte garantera den så kör vi inte, säger Linda Sahlén.

En av chaufförerna som kör busslinje 110 till Brunflo för KR Trafik är Lars Dahlin. LT träffade honom vid ett stopp i Brunflo centrum.

Lars Dahlin berättar att det aldrig är några problem på dagarna. Det är bara på kvällarna och nattturerna som det har varit tjafs och problem.

– Det har varit ungdomar som kört med moppar och bromsat in framför bussen. Sedan har det varit vanlig vandalisering. De sitter och river sönder i bussen, säger han.

Vad river de sönder?

– De river sönder baksidan på stolsryggarna. Sedan är det klotter också.

Hur har det varit med hot mot er chaufförer då?

– Det har inte varit så drastiskt. Det har varit stökigt på natt-turer då det är en del alkohol i bilden. Men det har inte varit några narkomaner eller knivar eller något sånt. Men däremot har en kollega blivit antastad i hemmet. De här ungdomarna gick hem till honom.

Linda Sahlén tycker sig trots allt se att det har blivit lugnare de senaste två-tre helgerna.

– All uppmärksamhet kring det här kan ha gjort sitt till, säger hon. Även om vandaliseringen kostat KR Trafik 50 000-100 000 kronor så tycker inte Linda Sahlén att det är det stora problemet.

– Det värsta är hur de här ungdomarna utsätter andra passagerare för fara. När de bär kniv. Tänder eld i bussen. Kör moped framför bussen.

Mer läsning

Annons