Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomarnas förslag på förändringar

/
  • Ungdomstingets ordförande Malin Axelsson och landstingsfullmäktiges ordförande Hans Lundqvist öppnade respektive sammanträde tillsammans.
  • ”Man måste ta ansvar för ett demokratiskt beslut”, kommunpolitikern Björn Sandahl (S) ger deltagarna i Ungdomstinget en lektion i demokrati.

Ungdomstingets första dag började med att deltagarna fick en praktisk lektion i demokrati.

Och så diskuterades om tyranni är motsatsen till demokrati.

Annons

För undervisningen stod kommunpolitikern Björn Sandahl (S) från Östersund.

Han var mycket pedagogisk när fyra av deltagarna fick välja färg, svart, rött, blått eller grönt och sedan argumentera för varför rummet de befann sig i skulle målas om i just den färgen.

Sedan fick de övriga välja färg och gå till den gruppen och fortsätta göra nya val till dess en färg fått majoritet.

Under dagarna två, tisdag till onsdag, pågår Ungdomstinget parallellt med landstingsfullmäktige på OSD i Östersund.

Det var för elfte året som landstingsfullmäktiges ordförande och Ungdomsrådets ordförande hade en gemensam inledning innan mötesdeltagarna skingrades för att mötas under onsdagen i en debatt kring Ungdomsmottagningen i Östersund.

Det är bara en av 97 motioner som kommit in till Ungdomstinget.

LT har tidigare presenterat motioner som kommit från elever i Härjedalen. Vi väljer nu att presentera några av de övriga. Det handlar om allt från färre stafettläkare inom psykiatrin, väntetider på akuten, tandvård, fördelning av sommarjobb till högre inackorderingstillägg för gymnasieeleverna.

En motion handlar om att lika ska vara lika.

Det är Madeleine Hedin och Sandra Lindgren som går Hälsa och kroppsvård på Palmcrantzskolan i Östersund som skrivit motionen.

”Vi är två fotbollsspelande tjejer på 18 år, vi har märkt skillnaden mellan tjejers och killars fördelar inom idrotten”, skriver de.

De pekar på att tjejlagen ofta blir satta med dåliga träningstider, sent på kvällarna då det redan blivit mörk och träningsförhållanden inte är de bästa. Är det planbrist får tjejlagen träna på sjumannaplaner med ojämnt underlag medan ”pojklag alltid har förutsättningar till fina och bra planer. När det gäller Jämtkraft arena är det ganska tydligt vilka som får ta B-plan”.

Nu vill de att tjejer och pojkar ska behandlas lika när det gäller idrott. Att alla ska ha samma förutsättningar samt fördelar, när det gäller lokaler, pengar och intresse av förbundet.

I salen där ledamöterna i landstingsfullmäktige sammanträdde var det mycket rapporter från beredningar, information från revisorer och Patientnämnden och frågor om olika policy.

Därefter ägnades eftermiddagen åt partigruppsammanträden.

Mer läsning

Annons