Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar varnar för skadegörelse när deras fritidsgård stängs ner

/
  • – Vi kommer att sakna alltihop, säger Petronella Gudmundsson och Jolie Wikman. De har fritidsgården i Ängsmon som fast punkt på kvällarna och berömmer personalens engagemang.  Foto: Ulrika Andersson

Fyra fritidsgårdar i Östersund är inne på slutvarvet. När Ängsmon stänger vid årsskiftet blir det slut på allt det som känns kul att göra på kvällarna, tycker Petronella Gudmundsson, 13, och Jolie Wikman, 12.

Annons

– När gården stängs får ungdomarna inget att göra här på kvällarna. Istället kommer de att ägna sig åt förstörelse och då får kommunen betala det istället, säger Petronella Gudmundsson.

– Det är jättetråkigt att fritidsgården ska stängas.

I stort sett varje kväll brukar Petronella och Jolie besöka fritidsgården, tillsammans med ytterligare 20-talet ungdomar mellan 12-18 år.

– Vi ska prata med de andra om att göra någon form av protest mot att det här ska stängas.

Efter stängningen blir det tre kilometer till närmaste fritidsgård i Torvalla. I Östersund slås två gårdar ihop till en på Parkskolan och dit blir det ännu längre.

– Jag tror inte vi kommer att gå till någon av dem. Hit tar det fem minuter hemifrån och här känner vi alla vilket är en anledning till att vi går hit på kvällarna, säger Petronella Gudmundsson.

Fritidsledaren Ingvar Blomström bor i Ås och konstater att den fritidsgården har varit stängd sedan sommarlovet.

– Utvecklingen i Ås med den skadegörelse som skett där ger anledning till oro. Vid årsskiftet blir det tvärstopp på allt i Ängsmons fritidsgård när den stänger. Ett riktigt dåligt beslut, säger Ingvar Blomström.

– Ungdomarna kommer att hålla på med skit och bråk när de inte har någonstans att vara, framhåller Dalia Majdalani, som också besöker fritidsgården med jämna mellanrum.

Även kommunens tjänstemän ser dystert på situationen.

Det framgår av konsekvensbeskrivningen som gjorts inför besparingarna.

”Flera ungdomar drabbas hårdare av en nedläggning av Ängsmons fritidsgård. Föreningslivet i Torvalla är mycket torftigt, det finns inget alternativ till andra mötesplatser i den delen av Torvalla”.

Ungdomar i området befaras att fara mer illa i form av ökat droganvändning, klotter, skadegörelse etc.

I konsekvensbeskrivningen talas det också om behovet av att sätta in extra pengar för marknadsföring av den fritidsgård som blir kvar i Torvalla.

S-majoritetens beslut om att 102 miljoner ska sparas i Östersunds kommun togs i kommunstyrelsen i augusti. Mest sparas det inom barn- och utbildningsnämndens verksamhetsområde.

Nedläggning av fritidsgårdarna utgör en del. Ängsmogården i Torvalla och Östman på Frösön försvinner, liksom de föreningsdrivna gårdarna Dragonen på Körfältet och Morénska på Brunflovägen. De senare ersätts av en ny i lokaler på Parkskolan.

Tillsammans med minskning av personal inom skolan och större barngrupper i förskolan väntas åtgärderna ge besparingar på 34 miljoner kronor under nästa år.

Siffran över besparingen på fritidsgården i Ängsmon har starkt ifrågasatts av personer i området, som engagerat sig och försökt få barn- och utbildningsnämndens ordförande Björn Sandahl att tänka om.

Mer läsning

Annons