Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar tvättade sig med farligt medel

Tre ungdomar som sommarjobbade på Norrskog wood products fick allergiska reaktioner efter att de tvättat sig med ett hälsofarligt medel. Nu döms företaget betala skadestånd till ungdomarna samt böter.

Annons

Tingsrätten har fastställt att företaget gjort sig skyldig till arbetsmiljöbrott.

Ungdomarna skulle jobba i tre veckor med målning och städning. När de skulle tvätta bort färg från händer hittade de en plåtdunk de trodde innehöll lacknafta och fick genom det bort färgen från huden. Men i slutet av den första veckan fick de utslag, svullnader och rodnader i ansiktet och på armar och ben. Deras symptom fanns kvar i några månader. Medlet de tvättat sig med var ett hälsofarligt medel som kan ge skador på njurar, lever och nervsystem.

Tingsrätten anser utifrån det som utretts att ungdomarna inte fick några särskilda instruktioner för arbetet när de började och att de utförde arbetet utan handledning av lämplig person. Företaget hade inte heller fungerande rutiner för tillfällig anställning av ungdomar. Tingsrätten konstaterar att arbetsmiljöbrott har begåtts Norrskog eftersom att de inte gett några förhållningsorder eller tydliga instruktioner om vad som gällde.

Norrskog döms att betala 11 500 kronor i skadestånd till var och en av de tre ungdomarna samt en företagsbot på 50 000 kronor.

 

Mer läsning

Annons