Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar misstänkta för bombhoten

I polisens fortsatta utredningar av bombhoten i Östersund är två ungdomar i 15-16-årsåldern misstänkta för två bombhot och ska förhöras.

Annons

Ett av bombhoten har inte uppmärksammats utåt och utredningen har pågått mer i det tysta.
Det gäller ett inringt bombhot mot Lillänge köpcentrum där analyser av samtalet och teknisk bearbetning av uppgifter ledde polisen framåt.
 – Vi har lyssnat på bandet med det inringda bombhotet i Lillänge och hört den som pratar. Det har bidragit till att vi har en person som är misstänkt för bombhotet, säger Maria Larsson vid polisens ungdomsgrupp.

Hon bedömer även att bombhotet på Midgårdsgatan utanför Högboms el kan vara på väg att klaras upp. Det var ett paket med texten "Pang 14.30" som sprängdes av bombgruppen den 7 november.
– I det fallet är två ungdomar i 15-16-årsåldern misstänkta. Man kan säga att det är resultatet av tekniska undersökningar och utredningsuppgifter som varit avgörande mot de personer som nu erkänt, säger Maria Larsson.
De två bombhoten har delvis med varandra att göra.
– En av de som ringde in bombhotet mot Lillänge är även misstänkt för att ha ringt in bombhotet med kartongen utanför Högboms el, säger Maria Larsson.
– Den andra misstänks ha tillverkat kartongen.
Ett tredje inringt bombhot, utanför Matkällan på Rådhusgatan, kopplas till samma person som i fallen med Lillänge och Högboms El.
Har det gått att få fram något motiv till varför ungdomarna ägnat sig åt att bombhota?
– Nej det finns inget klarläggande motiv i dagsläget. Fler förhör ska hållas framöver och vi får se hur det går i den delen, enligt Maria Larsson.
– Vi ser lika allvarligt på bombhotet utanför Högboms el som det vid Konsumbutiken i Brunflo samma dag och utanför Lidl dessförinnan.

Misstankarna gäller falskt larm i samtliga fall. Sedan tidigare är två tjejer misstänkta för motsvarande brott sedan de erkänt bombhotet mot Lidl den 4 november.
I dagsläget har polisen inga konkreta uppslag när det gäller kartongen med texten "Bomb" som fanns på lastkajen till Konsumbutiken i Brunflo den 7 november.
Hur är det med bombhotet utanför sjukhuset?
– Det finns en teknisk undersökning och där vi har lite uppgifter att gå på men ingen är misstänkt och utredningen rullar vidare, säger Maria Larsson.

Mer läsning

Annons