Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga knarkköpare avslöjade på nätet

Omkring 450 personer har av polisen avslöjats med att ha köpt narkotikapreparatet Tramadol på internet.
– Aktionen för att avslöja dem är unik i landet, säger Cecilia Fant vid Rikskriminalpolisen.

Annons

Under de senaste två veckorna har polisen gjort en samlad aktion mot ett stort antal narkotikaköpare i landet. När razziorna avslutades i torsdags hade polisen gjort husrannsakningar hemma hos 447 personer som nu misstänks för narkotikabrott. Samtliga har köpt preparatet Tramadol som sålts på en hemsida på internet och som sedan den 1 december 2007 klassas som narkotika. Medlet liknar morfin och är populärt hos ungdomar.
Omkring 75 procent av de köpare polisen nu avslöjat är mellan 16 och 25 år. De är tidigare inte kända av polisen för några brott.
– Andelen förvånar mig inte. Vi vet att preparatet är populärt bland unga människor och har stor spridning på internet, säger kriminalinspektör Cecilia Fant till TT.
Tio års fängelse
Bakgrunden till polisens unika aktion är att polisen i somras upptäckte en hemsida som hette World of Tramadol och som erbjöd medlet till försäljning.
Bakom hemsidan stod två män från Södermanland, bland annat en 44-årig Eskilstunabo. I samband med att han greps i höstas beslagtogs 30 kilo Tramadol som smugglats in från Indien.
Den 44-årige huvudmannen dömdes i förra veckan av Eskilstuna tingsrätt till tio års fängelse för sin illegala handel med Tramadol. Han tjänade åtminstone 1,3 miljoner kronor på sin försäljning.
Mannen har erkänt att han sålt preparatet de senaste åren men säger att han inte visste att det numera klassas som narkotika.
”Mår dåligt”
För att hindra en fortsatt försäljning stängdes hemsidan. Polisen beslöt samtidigt att försöka spåra alla som köpt preparatet och denna insats ledde alltså till att 447 personer nu identifierats.
– Vi kände att vi var tvungna att agera och stoppa nyrekryteringen av unga missbrukare. Det är värt mycket om vi så bara förmått rädda någon, säger Cecilia Fant.
När de misstänkta hörs om sitt köp av Tramadol kommer de att få svara på en enkät där polisen vill veta deras drogvanor.
– Vi tror att ungdomarna mår dåligt och här ges de ett tillfälle att få berätta om detta. De får bland annat svara på frågor om sitt missbruk, varför de köper narkotika och av vem, säger Cecilia Fant.

Tramadol är ett ganska vanligt smärtstillande läkemedel, med omkring tio olika preparat godkända som har substansens om verksam ingrediens.
– Alla de marknadsförs inte i Sverige, men det har varit generika ganska länge, säger Lennart Forslund, chef för medicinska informationsgruppen vid Läkemedelsverket till TT.
Medicinen används vid smärtbehandling, ofta i kombination med andra smärtstillande medel.
– Styrkan är svår att gradera, det hänger samman med vad man som läkare vill åstadkomma. Men ofta används sådant som Paracetamol, Diklofenak och kodeinpreparat. Lite högre i den skalan kommer Tramadol.
– Det är ett kraftfullt preparat med en del nackdelar när det gäller missbruksrisker, säger Forslund.
Läckage av läkemedel till den illegala narkotikamarknaden har länge varit ett omdiskuterat problem. Rohypnol, vanligt som missbruksmedel, har ofta pekats ut som en produkt som läckt från legala tillverkare till den illegala marknaden. Det behöver dock inte alltid vara fallet, säger Forslund.
– Vissa läkemedel är inte så svåra att framställa, bara man har kokboken, så att säga. Piratkopierat Viagra har ju sålts över nätet, exempelvis, säger han.

 

Per-Åke Sandholm, chef för den enhet vid Läkemedelsverket som sysslar med kontroll av alkohol och narkotika, var den som begärde hos regeringen att Tramadol skulle narkotikaklassas.
Oro för läckage av legal förskrivning och tecken på att fler patienter blev beroende av medlet låg bakom beslutet.
– Det är väldigt många som äter preparat som innehåller Tramadol i Sverige, omkring 349 000 människor. Vi upptäckte att några tusen av dem fick ut väldigt stora mängder, säger Sandholm om varför klassningen begärdes.
Medlet klassas i samma kategori som kodein (exempelvis Treo Comp) och dextropropoxifen (exempelvis Doloxene), och sägs vara en mild opioid. Tramadol anses vara den minst beroendeframkallande av dem.
– Totalt tar omkring 800 000 människor de här medicinerna i Sverige i dag, säger Sandholm.
Polisens razzia handlar dock om ett annat fenomen, poängterar han. Huvudmannen hade där importerat den verksamma ingrediensen i ren pulverform från Kina. Men olaglig försäljning av legalförskriven Tramadol förekommer också på internet, säger han.
– Det har accelererat snabbt. För tre år sedan fanns det här knappt.

Mer läsning

Annons