Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga företagare skapar eget jobb

/
  • Segling och fika. Det är Simon Ingvarssons, Hannes Bakers och Ville Westmarks affärsidé. Fram till mitten av juli kommer de hålla ett sommarcafé öppet i Ås båthamn.

Förra veckan körde kommunens sommarsatsning på framtidens företagare igång på Campus. Kanske kan någon av dem bli en framtida jämtländsk Ingvar Kamprad.

Annons

Projektet sommarlovsentreprenör startade förra sommaren som ett alternativ till de ”vanliga” sommarjobben hos kommunen. De ungdomar som blivit utvalda att delta i satsningen får en startpeng på 2 000 kronor, hjälp med lokal och coachning. Under den första veckan gick ungdomarna en intensivutbildning i företagande i NEU-Wargens lokaler på Campus.

Det handlar om att lära sig lära sig det ”rätta” företagartänket och även få inspiration från lokala unga företagare som lyckats.

– De får göra olika övningar och även lyssna på föredrag av unga företagare som Johan Svensson från Ica Kvantum, säger Tomas Hjelm, ansvarig för projektet för sommarlovsentreprenörer.

Det var förra veckan. Nu är det dags för nästa del i projektet. De unga företagarna ska driva sina företag och försöka tjäna pengar på egen hand.

– Ju bättre de arbetar ju mer pengar kan de tjäna, säger Tomas Hjelm.

För de får ingen lön från kommunen. 2 000 kronor är deras startpeng som ska räcka till olika inköp och kostnader. Så det gäller att de unga företagarna har en affärsidé som fungerar om de vill få någon lön.

Han berättar att ungdomarna som är med i satsningen själva bestämt vad deras företag ska satsa på.

– Några är mer traditionella i sina affärsidéer som gräsklippning och caféer. Så finns det lite vågade idéer. Till exempel ett företag som ska erbjuda turbofrisering. De ska klippa kunderna på gågatan. Sedan de här tjejerna som ska ordna sommarläger för barn är ett annat exempel, säger Tomas Hjelm.

Foto: Ulrica Andersson

Mer läsning

Annons