Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga entreprenörer får råd i ny bok: Vi behöver mer företagande

Våga prova dina idéer och var inte rädd för att misslyckas.De råden ger Jonas Stålhandske unga entreprenörer i en ny bok om företagaranda riktad till högstadieungdomar. – Bara genom att våga har man tagit sig en bra bit på vägen, säger författaren.

Annons

Jonas Stålhandske, uppvuxen i Östersund, fick idén att skriva en bok under en längre vistelse i Thailand häromåret.

– Det hade varit mycket solande och badande under några veckor och jag kände att jag ville göra något. Efter att ha pratat med en vän kom jag på att jag skulle skriva en bok om entreprenörskap, säger han.

Från början var tanken att det skulle bli en presentbok för yngre tonåringar, men efterhand utvecklades projektet till att bli en lärobok för högstadieelever.

Under ett halvårs tid intervjuade Jonas Stålhandske ett antal entreprenörer inom olika områden för tips och idéer och vävde även in sina egna erfarenheter från arbetet som VD för ett elektronikföretag i Göteborg.

Resultatet blev boken ”Ungtreprenör” som kom ut i handeln för några veckor sedan.

– Jag tänkte att jag skulle prata med några entreprenörer inom olika områden som musik, mode och sport. Eftersom jag har rötterna i Jämtland tänkte jag att företag som Snö of Sweden och Extrem Snowboards skulle passa utmärkt i boken.

– De berättar om vad de gjorde i högstadiet och hur de startade sina verksamheter. De utgör bra exempel på entreprenörskap, tycker jag.

Är de tidiga tonåren rätt tidpunkt för att börja med ett småskaligt företagande?

– Jag tror det. I den åldern brukar nyfikenheten och intresset för företagande vakna. Man sitter barnvakt, klipper gräsmattor eller går ut med grannens hund. Genom att få hjälp och information kan man lättare få utlopp för den typen av kreativitet.

Hur har försäljningen av boken gått?

– Det har varit ett stort intresse från en rad olika platser i landet. Jag tror att det kan bero på att boken kan användas tvärvetenskapligt; inom naturämnen, teknik, samhällskunskap och i samband med studiedagar till exempel.

– Entreprenörskap är högt prioriterat inom skolan numer.

Det är finanskris i världen. Kan man se din bok som ett inslag i debatten kring hur vi ska ta oss ur situationen?

– Jag jobbade på Ericsson tidigare och där var det tuffa tider redan innan dagens kris drog i gång. Det var mycket snack om centralisering och indragningar.

– Så ja, sedan dess har jag haft en känsla av att vi behöver mer eget företagande för att skapa arbetstillfällen och motverka sammanslagningar.

Kan vem som helst bli entreprenör?

– Det tror jag. Om man är nyfiken och får rätt förutsättningar och rätt miljö att utvecklas i kan alla lyckas.

Sammanfattningsvis, vilka är de viktigaste tipsen som du delar med dig av i din bok?

– Framförallt måste man våga ge sig ut i det okända. Man måste våga att testa och prova på saker. Misslyckas man ska man veta att man har lärt sig något och att det alltid går att testa något nytt.

– Det intrycket har jag fått även av de jag intervjuat: kämpa, så kommer det alltid att leda till något gott.

Mer läsning

Annons