Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Undersökning visar att jämtarna känner sig tryggast i landet

I Jämtlands län har förtroendet för rättsväsendet ökat. Liksom tidigare är Jämtlänningar de som känner sig tryggast i landet, men det är ganska stor andel som ändå är oroade över brottsligheten i samhället.

Annons

Det framgår av Brottsförebyggande rådets Nationella trygghetsundersökning 2008 som nyligen blivit klar. I södra Sverige är det ungefär en av fem som upplever sig otrygga och oroliga för brott, men i de norra delarna av landet är det färre än en av tio.

Länsborna är inte heller, i en jämförelse med övriga landet, särskilt oroliga över att vistas ute under sen kväll, oroliga över att bli misshandlade, eller orolig för bilinbrott. Men oro över att närstående ska drabbas av brott är tämligen vanligt och ganska lika oberoende på vart i landet man bor. Snittet i landet ligger på 30 procent, i länet är det 23 procent som känner oro för det.

Men 27 procent av länsborna känner ändå oro över brottsligheten i samhället, och i det fallet ligger länet rätt nära snittet i riket, som är på 29 procent.

Jämtlänningarna är minst oroliga av innevånarna i alla län när det gäller att råka ut för bostadsinbrott. Endas sex procent av länsborna som deltagit i undersökningen uppger en sådan oro. Snittet i landet ligger på 15 procent.

I länet är det en minskning sedan undersökningen 2007, då var det åtta procent av länsborna som oroades för att få inbrott i sin bostad.

Generellt sett har boende i södra Sverige lägre förtroende för rättsväsendet, det vill säga polis, åklagare, domstolar och kriminalvården, än boende i Norrland. I Jämtlands län är förtroendet för rättsväsendet som helhet över riksgenomsnittet och det är bara i Västerbottens län som det är högre. I länet har innevånarna störst förtroende för polisen av de rättsinstanser som ingår i undersökningen, och lägst för kriminalvården.

I en jämförelse med trygghetsundersökningen från 2007 har dessutom förtroendet bland dem som har mycket eller ganska stor respekt för polisen ökat i länet, från 60 procent till 63.

Men de finns också länsbor som känner litet förtroende för rättsväsendet. 12 procent känner litet förtroende för polisen, fem procent för åklagarna, sju procent för domstolarna och 13 procent för kriminalvården.

Mer läsning

Annons