Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Undersköterskorna fick lönen sänkt med tio procent

/
  • Undersköterskan Anki Berg Eriksson på IVA anser att ska det sparas i kristider ska det sparas för alla inte bara nattarbetande vårdpersonal.Foto: Ulrika Andersson
  • De har fått en lönesänkning med tio procent och i går kom lönebeskedet. Undersköterskorna Anniki Andersson, Majsan Westholm och Ruth Sundström Jonsson tror att de måste ta extra jobb för att klara sig.

– Vi vägrar vara tacksamma över den tid vi har fått nattersättning med 200 kronor.

– Vi förlorar faktiskt drygt en månadslön om året.

Annons

Undersköterskorna Anniki Andersson, och Ruth Sundström Jonsson, som båda arbetar på kvinnokliniken avd 107, samt Majsan Westholm som arbetar på ortopeden avd 209 är ordentligt upprörda.

I går fick de lön, den första efter det att arbetsgivaren bestämt sig för att plocka bort nattersättningen. Det svider i plånboken.

Anniki Andersson och Ruth Sundström Jonsson fick lönen sänkt med 2 000 kronor, för Majsan Westholm blev det 2 800 kronor eftersom hon arbetar mer natt.

– Det handlar om en lönesänkning med tio procent, säger Ruth Sundström Jonsson. Nästa månad får jag 2 800 kronor mindre, eftersom det ligger mer nattjänstgöring på schemat.

Hon fortsätter räkna. På årsbasis förlorar de mellan 27-28 000 kronor och ser de till förlorad pensionsgrundande inkomst, med tio år kvar till pensionen, handlar det faktiskt om 275 000 kronor.

Just nu är frågan föremål för central förhandling mellan Vårdförbundet och Kommunal på ena sidan och Sveriges kommuner och landsting, SKL, på den andra.

Enligt Tomas Ålander, Kommunal, har parterna träffats en gång och de har begärt in uppgifter på hur många som berörs och hur stor besparingen blir.

– Vi från fackligt håll anser att våra medlemmar har haft tvåhundrakronan så länge, 11 år, att den måste permanentas. ”Av hävd” är vårt argument.

Han tror att det kommer att bli en förlikning, ingen kommer att vilja lyfta frågan till AD, Arbetsdomstolen.

Nu spås en tuff lönerörelse, men nollbud tror inte Tomas Ålander på även om SKL hotat säga upp avtalet med Vårdförbundet som skulle ge sjuksköteskorna två procent nästa år.

Undersköterskorna tycker att Kommunal och Vårdförbundet tvärfackligt har jobbat bra i den här frågan.

– Jag anser att jag har blivit lurad, säger Anniki Andersson, jag hade en heltidstjänst men gick ner till 73,4 procent natt eftersom jag fick 200 kronan.

– Ingen sa att ersättningen skulle försvinna.

För dem som arbetar ständigt natt slår förstås en ”lönesänkning” på tio procent extra hårt.

– Vi måste ta ett jobb till för att klara oss, säger Majsan Westholm, jag förlorar halva hyran.

Ruth Sundström Jonsson berättar om uttalanden kring detta från ansvariga som ”saknaden är störst i början men ni vänjer er” eller ”vad glada att ni haft 200 kronor under den här tiden”.

– Vad jag vet skulle det här sättet med extra pengar till nattpersonal utvärderas, nu tas det bara bort och det känns surt.

Undersköterskan Anki Berg Eriksson arbetar på intensivvårdsavdelningen, IVA. De har ett annat schema, ett så kallat tvättstugeschema som gör att alla, både sjuksköterskor och undersköterskor, förlorar ungefär tusen kronor per månad.

– Nu är avtalet uppsagt, vi har fått förlängning till 31 januari, säger hon. Men får vi sämre ersättning på natten kanske det inte blir så populärt att jobba då. Undersköterskorna är ledsna, de får hela tiden höra att de kostar. Nu ska en ny arbetstidsmodell utredas och det har pratats om treskift, något som ingen av dem vill ha.

För sjuksköterskorna slår det lika hårt, men de ha även hotet från SKL som tänker säga upp avtalet som de strejkade för förra året.

– Detta är en förolämpning, säger Karin Westin sjuksköterska på IVA sedan 1972.

– Vi har aldrig fått ersättning efter kompetens och ansvar utan det har endast handlat om tillgång och efterfrågan.

– Vi har ett roligt jobb det är därför vi arbetar kvar trots att vi är ifrågasatt hela tiden. Men jag har resignerat.

Mer läsning

Annons