Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uittos nej kan få rättsliga påföljder

Landstingsrådets Robert Uittos delegationsbeslut att säga nej till köp och försäljning av sjukgymnasternas etableringar kan få rättsliga följder.

Annons

Nu har Legitimerade sjukgymnasters riksförbund, LSR, kallat Robert Uitto och landstingsdirektör Karin Strandberg Nöjd till en överläggning i frågan.

”Mötet är till för att försöka undvika dyra rättsliga processer med offentliga medel”, skriver Jörgen Lundqvist ombudsman för LSR centralt i sin kallelse. han vill ha tid och plats för en sådan överläggning, helst med kort varsel.

Men delegationsbeslutet har även irriterat oppositionen inom landstinget.

De anser att alternativet att påkalla extra ärende med styrelsen borde ha tillämpats.

”Då hade ärendet kunnat beredas och beslutas i vanlig, demokratisk ordning som styrelseärende”, skriver alliansen i en protokollsanteckning då det överklagade beslutet till länsrätten diskuterades vid gårdagens landstingsstyrelse.

De går så långt att de menar att ärendet i sig har ett sådant vårdpolitiskt innehåll att det rätteligen borde ha underställts landstingsfullmäktige för beslut. Men Robert Uitto vidhåller att han gjorde rätt, det var bråttom därför tog han beslutet på delegation.

Beslutet togs den 30 mars och den 1 april trädde lagen i kraft som säger att etableringar får överlåtas.

– Det finns inte direkt underskott av sjukgymnaster i Östersund, det är problemet, säger Robert Uitto till sist.

Uitto menar att han aldrig kan ställa upp på att det ska gå att sälja ett vårdavtal som erhållits via skattepengar.

Han påtalar att media sagt att sjukgymnasterna inte får sälja sina etableringar men det får de. Det är själva avtalet med landstinget som inte är till salu. Men Marianne Larm Svensson menar att det känns konstigt då en sjukgymnast i Ånge får överlåta sin etablering men inte en i Bräcke. Här går det helt klart en politisk skiljelinje. Men frågan är som sagt långt ifrån slutdiskuterad.

Mer läsning

Annons